Spindoktor gav talepunkter til K-ordfører

Den konservative pressetjeneste og K-ordfører fik hjælp med talepunkter fra tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsens spindoktor.

Sundhedsministeriet hjalp den 20. marts 2009 den konservative pressetjeneste med at lave talepunkter omkring taksterne til privathospitaler.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en redegørelsen onsdag. Det var den daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsens spindoktor Frank Korsholm, der sendte en mail med talepunkter.

Dagen efter, den 21. marts, sagde den konservative formand, Lene Espersen, til Politiken, at der skulle skrues ned for de gyldne haner til privathospitalerne, og Espersen sagde direkte, at taksterne kunne sænkes med 25 procent.

Da oppositionen efterfølgende spurgte ind til, hvor hun havde tallet fra, lød svaret, at det stammede fra et grundigt arbejde i den konservative folketingsgruppe.

Men nu viser det seneste redegørelse altså, at der var tæt kontakt mellem Sundhedsministeriet og De Konservative om den pågældende sag lige før, Lene Espersen udtalte sig til Politiken.

Frank Korsholm er ikke længere ansat i Sundhedsministeriet, men oplyser i forbindelse med redegørelsen:

"Jeg kan tilføje i forbindelse med denne sag, at jeg har sendt talepunkter til den konservative pressetjeneste og til den konservative sundhedsordfører Vivi Kier den 20 marts 2009 kl 14.53."

En ministers særlige rådgiver er underlagt de samme regler som embedsmænd, og Frank Korsholm bevægede sig ifølge departementschef Kristian Wendelboe på kanten.

– I det her tilfælde har rådgiveren lavet et udkast til et konservativt politisk udspil, hvilket ikke er usædvanligt. Han burde dog ikke referere til igangværende forberedende arbejde i regeringen, siger Kristian Wendelboe.

Sundhedsministeriet skriver også i sin redegørelse, at der ikke er nogen medarbejdere, der har slettet oplysninger eller er blevet bedt om at gøre det i forbindelse med sagen.

– Jeg er glad for at konstatere, at ingen her har fået besked om at slette mails eller har slettet mails, siger Kristian Wendelboe.

Økonomi- og Erhvervsministeriet oplyste tirsdag, at en embedsmand fik det indtryk, at Lene Espersens særlige rådgiver Morten Langager bad ham om at slette oplysninger.