
FAKTA: Åbningsdebatten slutter med afstemning om politisk linje
Folketinget holder torsdag åbningsdebat med udgangspunkt i statsminister Mette Frederiksens åbningstale, der blev holdt tirsdag.
Debatten slutter med, at partierne stemmer om typisk to forslag til vedtagelse: Et fra regeringen og dens støttepartier – og et fra oppositionen.
Forslagene til vedtagelse markerer den overordnede politiske linje, som partierne ønsker, der skal føres i Danmark. Også som de kan blive enige om på tværs af de politiske skel mellem partierne.
* Her er forslaget til vedtagelse fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet:
"Folketinget konstaterer, at der er opbakning til en ny og mere retfærdig retning for Danmark.
Folketinget støtter en politik, som gør Danmark til verdens bedste land at være barn i, satser på uddannelse, tager livtag med den voksende psykiske sårbarhed, sikrer mere omsorg i sundhedsvæsenet, og at alle kan se frem til en værdig alderdom. Som led heri skal væksten i det offentlige forbrug dække det demografiske træk og velfærden gradvist udbygges.
De politiske ambitioner for klima, miljø, biodiversitet og natur skal øges markant både nationalt og internationalt, blandt andet med en ny, ambitiøs dansk klimalov, som indeholder et mål om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030, samt en klimahandlingsplan.
Folketinget ønsker at styrke den samfundsmodel, der har gjort Danmark til et af de mest tillidsfulde lande i verden, mindske den økonomiske ulighed og centraliseringen, skabe udvikling og arbejdspladser i hele landet, fremme integrationen og sikre sund fornuft i udlændingelovgivningen."
Kilder: Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Socialdemokratiet er i tvivl om, hvor den har Venstre, der i september fik en ny formand i Jakob Ellemann-Jensen (V).
Politisk ordfører i Socialdemokratiet Jesper Petersen stiller i hvert fald spørgsmål til den politiske retning hos Jakob Ellemann-Jensen, da han som den første har indtaget talerstolen til Folketingets åbningsdebat.
– Jakob Ellemann var tidligere på kanten af sit parti i protest mod Dansk Folkeparti og tonen i udlændingedebatten. Men hvad mener Jakob Ellemann i dag om udlændingepolitik? Stadig noget andet end Inger Støjberg?
– Og efter først at have underfinansieret velfærden i Danmark over en årrække, foreslog Venstre i valgkampen et velfærdsløfte på 69 milliarder kroner til danskerne. Men nu har Jakob Ellemann fået uld i munden. Hvad mener Venstre egentlig om vores fælles velfærd, siger Jesper Petersen.
Jesper Petersen sparker torsdagens langvarige åbningsdebat i gang med en reference til DR's populære datingprogram "Gift ved første blik".
I programmet understreges det, at tiden efter brylluppet er den sværeste. Sådan tror Jesper Petersen også, at Jakob Ellemann-Jensen får det i den kommende tid.
– Som eksperterne i "Gift ved første blik" altid minder om: Brylluppet er den nemme del. Det svære starter, når hverdagen rammer.
– Vi har hørt de kække bemærkninger og det skæve smil. Men hvem er gommen egentlig? Hvad står han for, spørger Jesper Petersen.
Venstre er som det sidste parti sammen med Nye Borgerlige endnu ikke gået med på klimamålet om en reduktion af drivhusgasser på 70 procent inden 2030.
Også her efterspørger Jesper Petersen klar tale hos Venstre og den nye formand.
– Venstres formand bedyrer, at partiet som noget nyt skal være rasende ambitiøse på klimaområdet. Alligevel bakker han ikke op om reduktionsmålet på 70 procent i 2030, men står tilbage på perronen blandt de sidste. Så hvad mener Venstre reelt om klima i dag?
– Venstres nye formand forklarede selv pressen, at han er valgt uden politisk mandat. End ikke venstres vælgere kan vide, hvor de har formanden. Alle taler om det, men ingen ved det.
– Tillykke med valget og med hinanden, det bliver spændende at følge, siger politisk ordfører Jesper Petersen.