
Den traditionelle klasselærer, der følger eleverne fra første skoledag og til afgangseksamen, er snart blot historie på Svebølle Skole. Efter sommerferien indfører skolen en helt ny struktur, der betyder at skolen deles op i tre afdelinger, indskolingen bestående af 0. til 3. klasse, mellemskolen bestående af 4. til 6. klasse og udskolingen, der består af 7. til 9. klasse.
– Ideen er at forbedre samarbejdet mellem lærerne omkring den enkelte elev. Alle de lærere, der underviser elever i indskolingen, underviser udelukkende elever i indskolingen, det giver dels mulighed for at specialisere sig i aldersgruppen, der bedre mulighed for en fagspecialisering, da der er stor forskel på at undervise i begynder- og afgangsdansk, forklarer skoleleder Per Kensø.
Bedre påklædte lærere
En konsekvens af denne opdeling er imidlertid, at der ikke længere er en enkelt lærer, der følger eleven gennem hele hans eller hendes skolegang.
– Det har da også været flere forældres og nogle læreres bekymring, at eleverne mister et fast holdepunkt gennem deres skoletid, men der er altså kun tale om to skift i løbet af deres skoletid, og selvom den enkelte lærer måske ikke har helt så let ved at opdage, hvis en elev har problemer, så bliver der mange flere lærere til at hjælpe eleven, og de er langt bedre klædt på til at klare den opgave, siger Per Kensø.
Desuden er der ifølge skolelederen også klare fordele ved at lærerne specialiserer sig i stedet for at følge en enkelt klasse.
– Tidligere, hvis man havde fulgt en klasse gennem 10 år, og så skulle tilbage og undervise en 1. klasse, var man nødt til at gå gennem en omskoling, da der sker meget inden for pædagogikken på så mange år, siger han.
Den helt rigtige struktur til Svebølle
På Svebølle Skole har man i to år arbejdet på den nuværende reform, der i øvrigt er stærkt inspireret af Kildebjergskolen i Mørkøv, der arbejder med en lignende struktur.
– De har haft gode erfaringer i Mørkøv og flere andre steder i landet med en lignende skolestruktur. Udfordringen var at finde den helt rigtige struktur der passede til forholdene på Svebølle Skole, siger Per Kensø. En ting er dog at skabe strukturen på papiret, noget helt andet bliver at få den til at fungere i praksis.
– Nu har vi lavet en model der er vores egen, men det er først når vi får afprøvet den i virkeligheden, at vi kan få slebet eventuelle hjørner og kanter til, siger Per Kensø.
tr@nordvest.dk