Slip din smerte – hel dit hjerte

Foto: Jakob Binderup

Af Inger Petri Ugerløse Mastercoach

Julen er forbi, og alle nytårsforsætterne står for døren. Forsætter om noget, vi vil ændre i det nye år, men som ofte ender i tomme løfter. Mens vi ytrer ønsket, ser vi det hele foran os og tænker: »Hvis bare jeg stopper med at…, så bliver alting godt«.

Det går godt de første par dage, men så ebber det ud. Misbruget af tobak, alkohol, mad, stoffer eller overforbruget af indkøb, spil, sociale medier og så videre, ja, det hele vender tilbage som en boomerang, når hverdagen igen melder sig og nytårets lykkefølelse taber til vanens magt.

Vi fyldes med irritation, vrede, ærgrelse og bitterhed, alt imens vi enten giver andre skylden eller dunker os selv i hovedet. Men hvorfor opstår disse misbrug og overforbrug, og hvorfor er de så vanskelige at slippe af med?

I mit arbejde som coach har jeg erfaret, at det ofte hænger sammen med smertefulde oplevelser i livet, som sidder og gnaver og gør ondt i sjælen. Og for at dulme smerten ryger, drikker, spiser eller gør vi noget, som giver en hurtig men desværre kun kortvarig lykkefølelse, for lige om lidt kommer smerten og gnaver igen. Smerten, som langsomt gør os passive, handlingslammede, syge og ulykkelige. Smerten, ligger ofte gemt ét eneste sted, nemlig lige midt i vores hjerte.

Jeg oplever, at mange af disse smerter ofte stammer fra tab af noget eller nogen, vi har haft i vores liv og elsket. Det er overraskende, så mange mennesker der lever med konflikter, brudte forhold eller mistet kontakt til forældre, børn eller nærtstående relationer. Der er så mange knuste hjerter i vores verden. Alt for mange. Og disse knuste hjerter brænder jeg for at hjælpe med at hele.

Det gode er nemlig, at jeg ved, at hjerter kan heles, hvis vi tager beslutningen og finder modet til at ville løse vores konflikter. Man har altid to muligheder, enten at blive i sin offer- og vredescirkel eller træde ud af cirklen og aktivt gå ad tilgivelsesvejen, som også er en handlingens vej. Hvis man vil have et andet resultat, skal man aktivt gøre noget andet.

Men hvorfor er tilgivelse en løsning? Jo, fordi så længe vi ikke har tilgivet og vreden, hadet og konflikten består, er vi med en »usynlig tråd« forbundet til den anden. At arbejde med tilgivelse af sig selv eller den anden er at klippe den »usynlige tråd« over og blive fri. Men det kan være svært at gøre af angst for, hvad der vil ske, eller hvad den anden vil sige. Eller måske er man groet så fast i sine vaner med at være vred eller ked af det, at man tror, det skal være sådan. Men hvad er egentlig det værste, der kan ske?

Tab og sorg

I gruppeforløb arbejder jeg med menneskers konflikter, brudte forhold, tab og sorg. Store emner, så det at sidde i en gruppe og lukke op for sin inderste smerte og sårbarhed er modigt, smukt og stort.

Men det kan ske, og det hjælper, når man vil det, og man mærker, det er rigtigt, og der indbydes til det.

Der sker ofte det, at når vi hører om hinandens konflikter, ser vi tydeligere, at situationerne har forskellige styrker og sværhedsgrader. Det kan give nye vinkler på ens egen situation. Ved at høre andre fortælle kan vi opleve, at sværhedsgraden af vores egen konflikt pludselig er overkommelig og kan mindskes hen imod »det vil jeg få en løsning på, for det må da være muligt«.

Nogle begynder endda at se med nye øjne på deres konflikt, se den fra andre vinkler for dermed at ændre deres holdning til det skete. Nogle går tilbage til deres gamle konflikt og får den løst. Og på den måde har gruppeforløb en katalyserende, interessant og dynamisk problemopløsende virkning.

Vi har alle forskellige tilgange til problem- og konfliktløsning, alt er o.k. Det tager den tid, det tager, og først når vi kommer dertil, at »nu er det nok med smertens tid«, så gør vi noget ved det. Oftest har vi brug for hjælp og støtte, motivation og inspiration til at få det gjort.

Det hjælper jeg andre mennesker med, fordi jeg ønsker, at flere får muligheden for at leve et friere og langt bedre liv med sig selv og slippe for al den selvdestruktion, der ligger i endnu et uopfyldt nytårsforsæt.

Så derfor kunne du jo prøve et helt anderledes nytårsforsæt i 2018. Opløs en konflikt i dit liv. Slip din smerte og hel dit hjerte, så kan det være, at dine ønsker opfyldes ad en helt anden vej. Det er altid muligt at give sig selv en ny chance.

Rigtig godt nytår.