Skud mod psykisk syg var i orden

Statsadvokaten sætter punktum i sag om drabet på psykisk syg. Betjentene blev angrebet og måtte derfor gerne skyde.

To politifolk gjorde intet galt, da de i marts affyrede tre skud mod en psykisk syg mand, der døde. Det har statsadvokaten for København afgjort.

Den 32-årige Torben Bødker var gået til angreb på betjentene i sin lejlighed i Kronborggade med en sabel, og under kampen blev der affyret de tre skud. Sagen udløste debat om politiets håndtering af psykisk syge.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas siger, at Politiklagenævnet er enig i hendes afgørelse.

– Vi har vurderet, at man ikke er gået ud over grænsen for den lovlige magtanvendelse i situationen, hvor de blev angrebet, siger hun. Derfor er efterforskningen indstillet.

Politifolkene blev sendt ud til den syge mand, der havde været udsendt som soldat i udlandet, uden at have en læge med. Men det er ikke kritisabelt, mener statsadvokaten.

– Det er sædvanlig procedure, at man først tager ud for at sondere situationen og først tilkalder en læge, hvis man vurderer, at der er behov for en tvangsindlæggelse, siger Lise-Lotte Nilas.

Netop dette punkt har været omdiskuteret. Også advokaten for politifolkene har været kritisk.

– Det er et systemsvigt, og det er ganske tydeligt. Generelt er der et svigt i relation til psykisk syge, men også i den konkrete situation. Det er vanskeligt at placere ansvaret, men nogen lader de to politifolk i stikken, har advokat Torben Koch tidligere udtalt.

– Man må spørge, om det er hensigtsmæssigt at arrangere en sådan politiforretning ved at sende to politifolk alene af sted, når man har en række smertelige erfaringer fra tidligere episoder, mener advokaten.

De efterladte til Torben Bødker har nu mulighed for at klage over afgørelsen til Rigsadvokaten.