Skagen-borgmester efter hærværk: Stemningen er vred

Natten mellem fredag og lørdag blev en fredet klit ødelagt af ukendte gerningsmænd på Skagen Sønderstrand.

Natten til lørdag kappede en maskine klittoppene af på et knap 100 meter bredt område ved Skagen Sønderstrand. Det har skabt en vred stemning i lokalområdet, lyder det fra borgmesteren i Frederikshavn Kommune. (Arkivfoto)
Natten til lørdag kappede en maskine klittoppene af på et knap 100 meter bredt område ved Skagen Sønderstrand. Det har skabt en vred stemning i lokalområdet, lyder det fra borgmesteren i Frederikshavn Kommune. (Arkivfoto)

Stemningen i Skagen er vred og ophidset, efter at tre til fire tusind kubikmeter sand natten mellem fredag og lørdag blev skrabet ned af den fredede klit ved Vippefyret i Skagen.

Det fortæller Birgit S. Hansen (S), som er borgmester i Frederikshavn Kommune.

– Mange leger detektiver, og det kan være i en god hensigt, men vi skal også passe på folkedommen og ikke skyde borgere et motiv i skoene.

– Vi skal overlade efterforskningen til politiet, men det hele giver en trykket stemning, lyder det.

Birgit S. Hansen oplever også et stort pres på politiet for at finde de skyldige.

– Folk skriver på sociale medier og sender mails til kommunen for at spørge, om nogle har tænkt på kameraer og gps-signaler, og de kommer med spekulationer om, hvem der har gjort det, forklarer hun.

Borgmesteren gætter på, at vreden og indignationen, som hun mærker fra både skagboer og folk fra resten af landet, skyldes de skyldiges mangel på respekt for naturen.

– Jeg tror, det handler om en nedarvet respekt for vores kyster og fredninger samt rigtig mange minder og historier, som er knyttet til Sønderstrand og Vippefyret, forklarer hun.

Det er netop på Sønderstrand, at skagensmalerne Anna Ancher og Marie Krøyer spadserer på P.S. Krøyers berømte maleri "Sommeraften på Skagen Sønderstrand" fra 1893.

De berømte danske skagensmalere hentede inspiration til deres værker i Skagens smukke natur og de barske vejrforhold.

Borgmester Birgit S. Hansen understreger, at kommunen vil genoprette klitterne hurtigst muligt med tilladelse fra Fredningsnævnet.

– Som kommune skal vi ikke få lavet endnu mere skade, så derfor er det her ikke bare stort, men også dyrt.

– Fredningsnævnet skal beslutte hvordan og hvornår, men vi er hundrede procent opsatte på at genopføre det. Så det var jo en kort frist, hvis nogle havde regnet med at slippe for klitterne, siger hun.

Sagen blev meldt til politiet mandag. Kommunen vil kræve erstatning, hvis det lykkes at finde de skyldige.

Krøyer-maleriet "Sommeraften på Skagen Sønderstrand"