SF’s Bjergskov og Dyhr i Vor Frue: Skoler holder liv i de små byer

Jan Bjergskov  var i Vor Frue sammen med SF-formand Pia Olsen Dyhr for at forsvare skolerne i de små lokale samfund.
Jan Bjergskov var i Vor Frue sammen med SF-formand Pia Olsen Dyhr for at forsvare skolerne i de små lokale samfund. (c)William Vest-Lillesoe

– Skolerne er helt afgørende for at holde liv i mindre byer. De sørger ikke kun for undervisning af alle børnene, men er samtidig et lokalt samlingssted og kulturhus.

Derfor kan det absolut godt betale sig, at bevare disse skoler, mener SF's folketingskandidat i Roskilde Jan Bjergskov, der tidligere har siddet i byrådet.

Sammen med sin partiformand Pia Olsen Dyhr og Tina Boel, der repræsenterer SF i Roskilde Byråd samt i Sjællands Regionsråd, har han netop været på besøg i Vor Frue og talt med forældre i byen.

Jan Bjergskov mener, at flertallet i Roskilde Byråd har truffet en helt forkert beslutning ved at reducere Vor Frue Skole til ganske få klassetrin og mase skolerne i Jyllinge ind i et tvangsægteskab.

Får andre udgifter

Ifølge Jan Bjergskov laver både kommuner og stat alt for mange 'spareplaner på skrivebordet'. De holder slet ikke ude i virkeligheden, men skaber bare nye udgifter på andre områder.

– Vi får for mange tomme og 'spøgelsesagtige' byer uden tilstrækkelig livskvalitet. I en kommune som Roskilde er det kun godt med kvalitetsprægede lokalsamfund, hvor familierne har lyst til at bo, og deres børn kan gå i skole, til fodbold eller meget andet.

– Den halve lukning i Vor Frue fører nu til, at en gruppe forældre prøver at lave egen privatskole, mens andre børn bliver sendt ind til skoler i Roskilde. Den slags ødelægger også kammeratskabet mellem børnene i et område.

– Så det bliver alligevel dyrt for Roskilde i den sidste ende, mener han.

Folkeskole for alle

Jan Bjergskov ønsker en folkeskole, hvor alle børnene mødes i deres område på tværs af forældrenes økonomi eller baggrund.

– Vi skal bruge adgang til skoler i lokalsamfundene som en fordel, der kan trække tilflyttere ud af de store byer.

– Den sag vil jeg arbejde med, som folketingsmedlem for Roskilde.

– På kun 10 år er der lukket 600 folkeskoler i hele landet, så hver femte er fjernet eller fusioneret med en anden. Det har sendt mange børn i privatskoler.

– I stedet ønsker jeg et Danmark, der hænger sammen. Det kræver bl.a., at børnene kan gå i skole med kammeraterne, hvor de bor, siger Jan Bjergskov.

tk