SF vil stresse kriminelle rockere ud af boligkvarterer

Søren Pape vil ændre loven, så kommuner kan skride ind over for rockerborge. SF og DF er med på idéen.

SF er enig med justitsminister Søren Pape Poulsen (V) i, at der er behov for flere redskaber til at lukke ned for generende rockerborge.
SF er enig med justitsminister Søren Pape Poulsen (V) i, at der er behov for flere redskaber til at lukke ned for generende rockerborge.

FAKTA: Det bliver ikke helt let at forbyde rockerborge

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil med en ny lov om rockerborge gøre det nemmere for kommuner at skride ind over for kriminelle grupperingers klubhuse.

Lovforslaget er blevet til på baggrund af en betænkning fra et særligt rockerborgsudvalg, der har arbejdet med betænkningen siden 2015.

Af den 300 sider lange betænkning fremgår det blandt andet:

* Per oktober 2016 var der ifølge Rigspolitiet 44 rockerborge i Danmark.

* 23 er placeret i beboelsesområder, 17 i erhvervsområder og 4 i landområder.

* Erfaringer fra Norge og Holland viser, at indsatsen mod rockerborge virker bedst, når myndighederne arbejder præventivt for at forhindre grupperne i at etablere sig, før rockerborgen bliver til noget.

Betænkningen indeholder også et udkast til en ny lov på området. Af lovudkastet fremgår, at det ikke bliver helt ligetil for kommuner at forbyde rockerborge:

* Kommunalbestyrelser skal kunne nedlægge forbud mod at en ejendom i et beboelsesområde bruges som samlingssted for en bestemt gruppe.

* Det kræver, at gruppens brug af ejendommen vurderes "at medføre væsentlig ulempe og utryghed for de omkringboende".

* Inden et forbud kan udstedes skal kommunen først give en advarsel.

* Første gang et forbud udstedes gælder det kun i tre måneder.

* Udsteder kommunen igen et forbud inden for en periode af to år, kan kommunalbestyrelsen gøre det permanent.

Kilde: Betænkning om indsatsen over for rockerborge mv.

Det skal være muligt at lukke en rockerborg, hvis der gentagne gange har været skyderier eller andre voldsepisoder på eller i nærheden af adressen.

Sådan lyder det i SF's bud på en ny rocker- og bandepakke.

Forslaget kommer, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bebudet, at han vil give kommuner lovhjemmel til at smide rockere ud af boligkvarterer.

I SF's forslag hedder det, at et samlingsforbud skal kunne udstedes tredje gang, politiet konstaterer, at der foregår "hårde kriminelle aktiviteter" i eller ved en rockerborg.

– De steder, hvor der gentagne gange har været ballade, skyderier eller andre voldelige aktiviteter, vil vi have lov til at sætte ind og kigge på, om der kan laves et samlingsforbud, siger retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hun understreger, at samlingsforbuddet skal godkendes af en dommer, og at det skal ske med respekt for grundloven.

Ifølge SF bør Skat og politiet have flere midler til at stresse rockerne ud af boligkvartererne.

– Vi vil hele tiden ånde dem i nakken i forhold til at sikre, at de ikke får et øjebliks ro. De skal stresses med razziaer, og det skal hele tiden undersøges, hvor de får deres penge og dyre biler fra, siger retsordføreren.

DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen, stiller sig også positivt over for Justitsministeriets forslag om at gøre det nemmere at lukke rockernes tilhørssteder.

– Man kan håbe, at det betyder, at de opgiver. At det simpelthen bliver for besværligt at være rocker eller bandemedlem, og at de, der prøver at komme ind i miljøet, synes, det virker for træls og svært på mange måder, siger han.

Der var i oktober 2016 44 rockerborge på landsplan. 23 af dem er placeret i bebyggede områder. Det viser Rigspolitiets opgørelse ifølge Justitsministeriet.

Tidligere har kommuner forsøgt at lukke rockerborge i boligkvarterer.

Kommunerne er dog blevet bremset af en mangel på hjemmel i loven til at smide rockerne ud.