SF rydder op efter VK’s champagnebrandert

Den røde 2020-plan er ansvarlig, lukker hul i statskassen og er mere fair end regeringens, siger Villy Søvndal

Formand, Villy Søvndal taler til SF landsmøde.
Formand, Villy Søvndal taler til SF landsmøde.

Den røde 2020-plan, som SF og Socialdemokraterne snart fremlægger, er et opgør med myten om, at de røde bare vil lade den offentlige sektor vokse vildt.

Det fastslår SF's formand, Villy Søvndal, i sin åbningstale lørdag på partiets sidste landsmøde inden folketingsvalget.

Han understreger, at S-SF fra 2016 til 2020 kun tillader en offentlig vækst på 0,8 procent årligt. Det er en historisk lav vækst, som flugter med niveauet i regeringens plan.

– Det er godt nok hård kost, vil nogle af jer sikkert mene. Men sådan bliver det. Vi skal have ryddet op efter højrefløjens champagnebrandert, siger Villy Søvndal i Falconer Center på Frederiksberg.

Den røde plan rummer ifølge ham en "historisk satsning" på uddannelse, et offentligt sundhedsvæsen i "topklasse", og planen sikrer efterløn og pension.

– Vores plan står i skarp kontrast til regeringens. Den er mere ansvarlig. Den lukker hullet i kassen. Og den er mere fair, fordi alle skal bidrage. Kort sagt. Det er den helt rigtige plan for Danmark, siger SF's formand.

Han kritiserer skarpt tilbagetrækningsreformen, som De Radikale fredag aftalte med regeringen og Dansk Folkeparti. Derfor vil SF og Socialdemokraterne gøre folketingsvalget til en folkeafstemning om efterløn og folkepension, forsikrer han.

– Det er en folkeafstemning om, hvorvidt alle danskere – også dem med de hårde job – skal have ret til en værdig afsked med arbejdsmarkedet og en alderdom, hvor de stadig har kræfter til at løfte deres børnebørn op, siger Villy Søvndal.

Trods De Radikales faneflugt er SF's formand ikke sur på De Radikales leder, Margrethe Vestager.

– Radikale har alle dage – højt og vedholdende – sagt, at de går efter at afskaffe efterlønnen. Jeg er hamrende uenig med dem, siger Villy Søvndal.