SF: Fodlænker til knivdømte

I et forsøg på at undgå, at almindelige mennesker havner i fængsel, når de snuppes med en kniv i lommen, vil SF have indført fodlænkeordning til knivdømte.

I et forsøg på at begrænse skaderne af den stramme knivlov ønsker SF fodlænker frem for fængsel til de folk, der snuppes med en kniv i lommen eller handskerummet. Det sker efter, at en redegørelse fra rigsadvokaten har vist, at loven i løbet af sit første leveår har sendt adskillige tidligere ustraffede danskere bag tremmer.

– Hvis vi ikke kan få lavet loven helt om, så må vi i det mindste undgå, at helt almindelige mennesker ryger bag tremmer, og der er fodlænker et godt alternativ, siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen.

– Det gode ved fodlænkeordningen er, at man i forvejen undersøger, om man er egnet til at afsone hjemme, og derfor sikrer vi også, at det kun er fredelige folk og ikke voldspsykopater, der slipper for fængsel, siger hun.

Rigsadvokatens redegørelse viste, at der foreløbig er faldet 71 domme for overtrædelse af knivforbuddet. Heraf er 53 personer sendt bag tremmer, og mindst halvdelen af dem var tidligere ustraffede. I blot 9 tilfælde endte sagen med en bøde, enten fordi knivbæreren var for ung til fængselsstraf, eller fordi dommeren tog hensyn til den smalle kattelem, som politikerne skrev ind i loven.

Da enkeltsagerne begyndte at rulle i medierne, beskyldte flere politikere anklagemyndigheden og domstolene for at tolke knivloven forkert. Men torsdag skar rigsadvokaten igennem og fastslog, at dommene er helt i overensstemmelse med den lov, Folketinget har forfattet.