Se billederne: Med politiet på job i en orange gummibåd

Politiskiltene bliver stripset fast både foran og bag den orange gummibåd, der roligt sænkes ned fra Forsvarets skib, der ligger i Brøndby Havn.

Ombord stiger de to betjente Thomas og Torsten fra Vestegnens Politi og sætter sig til rette på kanten af gummibåden, som Gert fra Marinehjemmeværnet styrer, mens Henrik fra samme sted er gast.

Speedbåden er klar til afgang ud i Køge Bugt. Som en del af Vestegnens Politis Maritime Indsats skal de to betjente foretage kontroller af både, der sejler rundt i de kystnære områder ud for de fire havne i Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk og Ishøj, som politikredsen dækker over. Vi har været med på job med de to betjente fra Vestegnens Politi for at se, hvordan det foregår.

Mads Dam er politikommissær hos Vestegnens Politi og ansvarlig for den maritime indsats. Han fortæller, at politiets formål med at kontrollere til havs er for at have fokus på sikkerheden på havet.

– Vores opgave er at udføre kontroller af sikkerhed til søs. Vi tjekker, om sejlerne medbringer redningsveste, certifikater, og om de er ædru. Og så holder vi øje med, om de overholder fartgrænserne, og at de i øvrigt sejler pænt og ordentligt. Vores tilstedeværelse er med til at højne sikkerheden til søs, siger Mads Dam.

Med en hastighed på mellem 20 og 30 knob, svarende til mellem 37 og 55 km/t, sejler den orange speedbåd henover bølgerne mod både, der er i syne længere fremme. Dem stopper betjentene for at undersøge, om alt er, som det skal være. Undervejs på turen denne dag bliver flere end 10 både stoppet. Sejlerne viser, at de har redningsveste med, og nogle bliver bedt om at puste i et alkometer for at fastslå, om de har drukket for meget alkohol. Alt sammen foregår i øjenhøjde med sejlerne.

Èn sigtelse bliver det til, da to mænd ikke har medbragt redningsveste. De fortæller, at de blot sejler en lille tur for at prøve båden, de netop har fået, men at de ikke har fået redningsveste med. Det koster føreren af båden en bøde på 1500 kroner pr. manglende redningsvest.

De to mænd fortæller dog, at det er dejligt, at politiet er ude for at kontrollere, selvom det altså koster dem en bøde på 3000 kroner.

Denne sag er en af de få, Vestegnens Politi har haft i år.

– Vi har stort set ingen sager. Vi oplever, at sejlere er fornuftige, og at de ved, at man skal have respekt for havet og færdes der med omtanke. Vi har haft seks sager i år. Fire, hvor der ikke har været nok redningsveste. Og to sager, hvor bådføreren ikke har haft speedbådscertifikat. Og vi har kontrolleret flere end 100 både, siger Mads Dam. Han fortæller, at selvom det ser ud til, at de fleste generelt holder sig inden for reglerne, så er der en grund til, at politiet patruljerer på havet. – Vores arbejde er ikke ligegyldigt. Vi så den tragiske vandscooterulykke i Københavns Havn i 2017. Der er altid nogen, der træder ved siden af, så vi skal være der. Og hvis der kommer en anmeldelse af vandscootere, der sejler for stærkt, reagerer vi prompte, forklarer Mads Dam.

Det giver tryghed for alle brugere af havet, at Vestegnens Politi også er på havet.

– Jeg oplever, at det giver mere tryghed for både sejlere og badegæster. Vores tilstedeværelse, og at folk har hørt om den, har en god indflydelse og smitter af, så folk sejler pænt. Vi får mange positive tilkendegivelser fra sejlerne, om at vi er der, og generelt er der en god atmosfære. Mine folk nyder, at det ikke kun er negativ kontakt, de har. Det er fedt at være betjent og mærke, at folk er positive. Så vores indsats har en god indvirkning, og vi fortsætter, lover han.

Windsurfere udnytter blæsten i Kalveboderne, hvor både sejler ind og ud af fra og til Køge Bugt. Vindmøllerne ud for Avedøreværket suser forbi, mens politiets båd sejler mod de næste sejlere for at kontrollere, at alt er fint.

I alt det lidt over en håndfuld af Vestegnens Politis betjente, der er en del af den maritime indsats, mens de også udfører andre opgaver. Det er derfor ikke hver dag, at man patruljerer på havet.

– Der er lidt over en håndfuld politifolk, der er uddannet til at deltage i de maritime indsatser. Det kræver en særlig uddannelse i sikkerhed til søs, og så interesserer de fleste sig også for sejlads. Det er vigtigt, fordi det betyder, at de kan tale med de mennesker, der er i sejlermiljøet, siger Mads Dam og fortæller, hvor ofte man er til søs.

– Vi er til stede jævnt fordelt over hele sommerhalvåret, men prioriterer weekender og eftermiddage, hvor der er flest ude at sejle. Men får vi anmeldelser af spritsejlads eller ulykker, er vi i vandet med det samme, hvis det sker i vores politikreds' område, siger han og fortæller, at det er yderst sjældent, at der indløber anmeldelser af spritsejlads. På grund af den varme og solrige sommer i år, har der været flere på havet, end der plejer.

– Der har været mange flere motorbåde og sejlbåde, men de har styr på deres ting. Bådejerne har udviklet en god kultur og ved, at det er ligeså farligt at sejle som at køre bil. De er meget ansvarsbevidste, og ved, at hvis man ryger i vandet, er det farligt, for hjælpen er ikke lige om hjørnet. Selvom det ikke er lovpligtigt at have redningsvest på, ved de fleste dog, at redningsveste redder liv og har dem derfor på. Det er dyrt rent samfundsmæssigt, hvis der sker en ulykke, som man kunne have undgået, hvis man ifører sig redningsveste. Det redder virkelig liv, siger han.

Se billederne fra politiets maritime indsats øverst i billedgalleriet.

Vestegnens Politis Maritime Indsats og regler

Man skal medbringe det rette antal redningsveste til det antal mennesker, der er ombord. Og de skal være i de rette størrelser. Man skal dog ikke have redningsvest på. En ny regel fra i år er, at alle fartøjer, der kræver certifikat, skal have en lovpligtig ansvarsforsikring samt medbringe bevis for dette under sejlads. For fartøjer, der kræver certifikat, er grænsen for alkoholpromille 0,5. Har man en speedbåd, der kan plane (Dvs. båden sejler på vandet i stedet for i vandet) og har et vist antal hestekræfter, skal man have speedbådscertifikat. Udover kontroller deltager Vestegnens Politi også, hvis der er en anmeldelse af en fuld kaptajn, en grundstødning eller en redningsaktion, ligesom man også kan være med til bevogtningsopgaver. Det koster 5000 kroner i bøde, hvis man ikke har et speedbådscertifikat og 1000 kroner, hvis man har glemt det. Det koster 1500 kroner i bøde pr. manglende redningsvest.

Kilde: Politikommissær Mads Dam