Sådan skal Nordsjællands superhospital se ud

Herzog & de Meuron vandt konkurrencen om at tegne det kommende akuthospital i Hillerød

Foto: Mette Dolmer Thygesen

Det bliver det schweizisk baserede arkitektfirma Herzog & de Meuron, som i samarbejde med det danske arkitektfirma Vilhelm Lauritzen skal stå bag Nordsjællands kommende akuthospital i Hillerød.

Det blev afsløret onsdag eftermiddag på det nuværende hospital i Hillerød, hvor sundhedsminister Nick Hækkerup (S) var blandt talerne.

Herzog & de Meuron er især kendt for det olympiske stadion (Fuglereden) i Beijing og Tate Modern-museet i London. Milliardhospitalet i Hillerød bliver arkitektfirmaets første projekt i Skandinavien.

Dermed slog Herzog & de Meurons forslag budene fra Bjarke Ingels Groups og C. F. Møllers tegnestue, som udover schweizerne var finalister.

Afsløringen fandt sted, samtidig med at Hillerød Posten skulle i trykken, men i en pressemeddelelse fortæller hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, at Herzog & de Meurons forslag er valgt ud, fordi arkitekterne har skabt "et patienternes hospital – en smuk, helende og funktionel bygning, hvis kæmpestore styrke er den meget vellykkede og helt fundamentale sammensmeltning af form og funktion".

Det nye hospital samler alle hospitalets funktioner i én bygning, som bliver formet som en firkløver. Hospitalet kommer til at ligge som en pavillon midt i en skov, og tanken er, at arkitekturen tilpasses det omkringliggende landskab.

På sit højeste sted er hospitalet kun fire etager højt. Samtidig er der i udvælgelsesprocessen lagt vægt på, at designet er fleksibelt og kan tilpasses udviklingen i 2020 såvel som 2050.

Læger og sygeplejersker på de nuværende hospitaler i Hillerød og Frederikssund, har også været taget med til råds i udvælgelsen af arkitektprojekter.

En af dem er ledende oversygeplejerske Britt Holmgaard, som mener, at man, når man går igennem glasdørene ind til hospitalet, vil få "en intuitiv fornemmelse af ro og harmoni. Af noget hjemligt. Jeg kan nemt forestille mig en hverdag på det her hospital".

Ledende overlæge Tomas Joen Jakobsen er især begejstret for udformningen af lyse og rummelige sengestuer, der giver fint udsyn til omgivelserne eller den store taghave:

"Først og fremmest kommer sengeafsnittene til at fungere rigtig godt. De får lysindfald fra begge sider, har en god placering af arbejdspladser i forhold til patienter og gode adgangsforhold".

I pressemeddelelsen udtrykker Christine Binswanger, som er partner i Herzog & de Meuron, også stor glæde over det kommende arbejde i Danmark:

"Vi er ekstremt glade og taknemmelige over, at vi får lov til at lave Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød og glæder os meget til at bruge mere tid i Danmark. Landets arkitektoniske arv sætter barren højt".

Det nye hospital i Hillerød skal stå klar til at blive taget i brug i 2020 ved Overdrevsvejen syd-øst for Hillerød by. Byggeriet er budgetteret til 3,8 milliarder.

Nyt Hospital Nordsjælland:

Får et samlet etageareal på 124.000 m2, 662 ensengsstuer og 24 lægelige specialer.Bliver akuthospital for områdets 310.000 borgere, der før fordelte sig på sygehusene i Hillerød, Helsingør og Frederikssund – og arbejdsplads for 4000 medarbejdere. Det forventes, at der vil blive foretaget ca. 500.000 ambulante behandlinger pr. år.Regionerne og Regeringen investerer i de kommende år 41,4 milliarder kroner i 16 store sygehusbyggerier, der får tilskud fra Kvalitetsfonden. Der er bevilget 3,8 mia. kr. til opførelsen af Nyt Hospital Nordsjælland. 735 mio kr. af det samlede beløb er reserveret til indkøb af IT-medico-udstyr.Blev udskrevet som projektkonkurrence i februar 2013 til de syv totalrådgiverteams, som havde kvalificeret sig til konkurrencen om at tegne Nordsjællands nye hospital. Da alle syv teams havde afleveret deres anonymiserede bud på et nyt hospital, valgte en politisk bedømmelseskomité sammen med arkitekturfaglige dommere tre finalister, der gik videre til udbud med forhandling. De tre finalister var 1. C. F. Møller A/S, Alectia A/S og Rambøll A/S, 2. Herzog & de Meuron Basel Ltd. og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S og 3. BIG A/S, WHR Architects og Arup. Anonymiteten blev ophævet, og de tre teams fik mulighed for at forbedre deres forslag. Den 6. januar 2014 afleverede de deres endelige bud på et helt nyt hospital.Der bliver bygget en ny togstation ved hospitalet og der vil være gode forbindelser til vejnettet.Byggeriet sendes i udbud til entreprenørerne i 2017 og står efter planen klar til at blive taget i brug i 2020.Læs mere på www.regionh.dk/nhn