S vil have Thyra Frank undersøgt for dokumentfalsk

S vil granske, om Thyra Frank som forstander på plejehjemmet Lotte har forfalsket arbejdspladsvurderinger.

Ældreminister Thyra Frank (LA) har selv forklaret, hvordan hun har kopieret den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV, fra et andet plejehjem. Det får Socialdemokratiet til at kræve en undersøgelse og en redegørelse.
Ældreminister Thyra Frank (LA) har selv forklaret, hvordan hun har kopieret den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV, fra et andet plejehjem. Det får Socialdemokratiet til at kræve en undersøgelse og en redegørelse.

Ældreminister Thyra Frank (LA) har erkendt, at hun som forstander på plejehjemmet Lotte kopierede den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV, fra et andet plejehjem.

Det får nu Socialdemokratiet til at kræve en undersøgelse af sagen.

Thyra Frank forklarer i bogen "Thyra Frank – livsglæde & stjernestunder" fra 2010, at hun kopierede vurderingerne fra et jysk plejehjem, fordi hun var træt af bureaukratiet i ældreplejen.

– Jeg er med på, at man ikke skal skrive af efter naboplejehjemmet, for det opdager de i kommunen. Derfor skriver jeg af efter et plejehjem i en jysk kommune, hvor jeg har en klog kollega, siger Thyra Frank i bogen.

– Det foregår normalt på den simple måde, at han sender sine papirer over til mig, og så ændrer jeg i logoet øverst.

Finten var smart, forklarede Thyra Frank dengang, fordi det kun tog hende to en halv time at kopiere vurderingen. Derimod brugte den jyske kollega tre måneder på at lave den.

Hos Socialdemokratiet har sundhedsordfører Astrid Krag bedt både Justitsministeriet og Beskæftigelsesministeriet om at vurdere sagen.

– Når vi har en lovgivning om arbejdspladsvurderinger, er det jo fordi, at det er vigtigt med et ordentligt arbejdsmiljø, så medarbejderne kan passe deres arbejde uden at blive nedslidt, siger Astrid Krag til Ritzau.

Hun kræver også en redegørelse fra ministeren selv.

Thyra Frank forklarer til TV2, at hun aldrig har forfalsket en hel APV. Hendes udtalelser i bogen, som hun har gentaget under foredrag, var et "karikeret" billede for at understrege en pointe, siger hun til TV2:

– Jeg ser ingen grund til, at alle plejehjem bruger så meget tid på at finde ud af, hvordan tingene skal gøres rigtigt, når vi har nogle mennesker blandt os, som er rigtig dygtige.

Thyra Frank bakkes op af partifællen økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Han vender på Twitter skytset tilbage mod Socialdemokratiet:

– S bør alvorligt overveje, om heksejagt fører til flere regler, dårligere pleje og værre arbejdsmiljø.

Adspurgt om der ikke skal være lidt albuerum i debatten til at sætte ting lidt på spidsen for at slå en pointe fast, svarer Astrid Krag:

– Jeg er enig i, at der er for meget papirarbejde. Men jeg har spurgt ministeren, om hun har planer om at gøre noget for at afbureaukratisere.

– Det er fint at synes, at det er for bøvlet, men det gælder for alle, at man skal overholde loven. Så kan man arbejde for at lave den om, men det har jeg ikke hørt hende sige, at hun vil.

Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig APV. Formålet er blandt andet at finde ud af, om der er problemer med arbejdsmiljøet – og hvordan de løses. Vurderingen skal revideres mindst hvert tredje år.