S og V åben for at låse ulovligt parkerede biler fast

Det kan være nødvendigt at bruge hjullås på biler, der gentagne gange parkeres ulovligt, mener ordførere.

Hvis det står til Aarhus og Københavns Kommune, skal parkeringsvagter have mulighed for at låse biler fast med hjullås. Arkivfoto.
Hvis det står til Aarhus og Københavns Kommune, skal parkeringsvagter have mulighed for at låse biler fast med hjullås. Arkivfoto.

Hvis bilister gentagne gange ignorerer parkeringsreglerne og ikke betaler deres bøder, kan det eventuelt blive nødvendigt at låse dem fast med hjullås eller helt at fjerne dem.

Det mener transportordførerne fra Socialdemokraterne og Venstre, som svar på Aarhus og Københavns Kommune bøn om nye midler i kampen mod ulovlig parkering.

– Under særlige regler kan jeg godt se for mig, at man får nogle ekstra værktøjer i værktøjskassen til at gribe ind over for virkelige parkeringssnydere, siger Rasmus Prehn (S).

Hos Venstre er man også klar til at kigge på kommunernes ønske.

– Vi er klar til at tage en drøftelse med kommunerne om, hvorvidt der er behov for at give dem flere virkemidler, når der foregår ulovlig parkering. Man skal selvfølgelig ikke kunne spekulere i at lade være med at betale sine bøder, siger transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen.

Siden skatteminister Karsten Lauritzen (V) i september nedlagde Skats IT-system EFI, er inddrivelsen af parkeringsafgifter sat mere eller mindre i bero, indtil et nyt IT-system kan overtage.

Efter Karsten Lauritzens plan skal det ske i 2019.

Aarhus og København oplever som resultat heraf et øget antal af bilister, der bevidst parkerer ulovligt, og undlader at betale deres bøder.

Hos Dansk Folkeparti er man lodret imod ideen om hjullås.

– Det bliver alt for omfangsrigt. Hvis Skat ikke en gang kan finde ud af at inddrive de bøder, der bliver skrevet ud, så har jeg svært ved at se, hvordan man skal få håndhævet sådan et system, siger transportordfører Kim Christiansen.

Han mener, at man i stedet burde se på at få etableret flere parkeringspladser.

– Man kan efterhånden kun få en parkeringsplads i København, hvis man har elbil eller er handicappet, siger han.

Venstres transportordfører mener også, at flere parkeringspladser kan være en del af løsningen.

– Vi ser en tendens til, blandt andet i København, at man ikke sørger for tilstrækkeligt med parkeringspladser, siger Kristian Pihl Lorentzen.