S og DF afviser betaling for lægebesøg

K-forslag om betaling for lægebesøg er en glidebane, siger DF. S tror, at K vil finde penge til lavere skat.

MODEL RELEASED-- Sidder Lars Barfoed (K) fortsat i regeringen efter et valg, kan danskerne se frem til endnu en diskussion om brugerbetaling på lægebesøg. (Foto: BAX LINDHARDT/Scanpix 2011)
MODEL RELEASED– Sidder Lars Barfoed (K) fortsat i regeringen efter et valg, kan danskerne se frem til endnu en diskussion om brugerbetaling på lægebesøg. (Foto: BAX LINDHARDT/Scanpix 2011)

De konservative tanker om at lade danskerne betale for at gå til lægen får en hård medfart fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, mener pengene, der bliver krævet ind for lægebesøg, reelt vil gå til at betale for skattelettelser.

– Dette er bare endnu et bevis på, at konservative ønsker at slå revner i vores velfærdssamfund, siger Morten Bødskov og fortsætter:

– Når De Konservative åbner munden lige for tiden, så ønsker de massive skattelettelser til erhvervslivet og de rigeste i vores samfund. Og dem, der kommer til at betale for det, er så åbenbart blandt andet dem, der har brug for at gå til lægen, siger Morten Bødskov.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt afviser betaling for at gå til lægen.

– Det er en glidebane at komme ud på. Vi frygter, det kan afholde nogen fra at gå til lægen, selv om de har brug for det. Sådan skal det ikke være i et velfærdssamfund, siger hun.

Den konservative partileder Lars Barfoed siger i et interview med Ældre Sagens nyhedsavis, Ældre Sagen NYT, at han ønsker at se på brugerbetaling hos lægen.

– Man betaler allerede for at gå til lægen i Sverige, og det fungerer fint nok. Det tabu, vi har herhjemme, blokerer for en kvalificeret debat, hvor man kunne se tingene på en ny måde, siger Barfoed blandt andet.

Men Socialdemokraterne afviser blankt, at en mindre betaling hos lægen kan få danskerne til i højere grad at tænke sig om, inden de møder op i venteværelset og måske dermed lægge en dæmper på udgifterne til sundhedsvæsnet.

– At gå til lægen er et gode i vores velfærdssamfund. Vi har et veludbygget sundhedssystem, hvor de praktiserende læger spiller en afgørende rolle for befolkningens sundhed, siger Morten Bødskov og fortsætter:

– Begynder man med brugerbetaling her, så er der åbnet op for en flodbølge af brugerbetaling andre steder, og det vil helt åbenlyst betyde, at du vil få en skævvridning i adgangen til velfærden i vores samfund.