S kræver dansk lynnedtrapning i Helmand

Der er skal en markant nedtrapning af den danske indsats i Afghanistan allerede fra juli 2011, lyder det fra Socialdemokraterne.

ARKIVFOTO 2009 af dansk soldat i Helmand-provinsen-- Der er lagt op til et hårdt slagsmål om datoer, når de danske politikere inden længe skal fastlægge næste års kurs for indsatsen i Afghanistan. Se RB 20.09.2010 03:51 (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2010)
ARKIVFOTO 2009 af dansk soldat i Helmand-provinsen– Der er lagt op til et hårdt slagsmål om datoer, når de danske politikere inden længe skal fastlægge næste års kurs for indsatsen i Afghanistan. Se RB 20.09.2010 03:51 (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2010)

Der er lagt op til et hårdt slagsmål om datoer, når de danske politikere inden længe skal fastlægge næste års kurs for indsatsen i Afghanistan.

I Politiken offentliggør Socialdemokraterne deres oplæg til forhandlingerne, og her skærper partiet kravene og lægger op til en regulær lynnedtrapning af den danske militære aktivitet i Helmandprovinsen. Og den skal ske allerede med hold 12, som lander i ørkenen i juli 2011.

– Vi vil både have en reduktion i antal soldater og en omdefinering af soldaternes opgaver, så vi ikke længere deltager i militære kampoperationer, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft til Politiken.

– Der er masser af andre opgaver at løse. Vi er villige til at være til stede i Afghanistan med et antal folk, men det er på tide, at soldaterne kommer ud af kampzonen, fortsætter han.

For Socialdemokraterne bør 1. juli også være datoen, hvor Danmark starter en gradvis reduktion i antallet af de nuværende 750 soldater, skriver Politiken. Partiet vil dog ikke sætte dato på, hvornår sidste mand er på hjemlig grund.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) holder i begyndelsen af oktober det første møde i forligskredsen, og her skal hun forsøge at stille S tilfreds med, at situationen på landjorden – og ikke en kalender – skal afgøre, om danskere kan forlade frontlinjen.

– Vi arbejder på, at afghanerne kan overtage ansvaret delvis. Men vi kan ikke bare skride fra det hele og overlade det til andre. Den hårde indsats vil på mange måder være forgæves, hvis vi trækker os ud pludselig, uden at nogen kan overtage, siger Lene Espersen til Politiken.