Russer vinder bjergetape i Touren efter langt udbrud

Ilnur Zakarin kørte alene over målstregen på 17. etape i Tour de France, og Chris Froome udbyggede føringen.

Ilnur Zakarin vandt 17. etape i Tour de France, efter han sammen med Rafal Majka og Jarlinson Pantano var i hovedrollen som på 15. etape forleden.
Ilnur Zakarin vandt 17. etape i Tour de France, efter han sammen med Rafal Majka og Jarlinson Pantano var i hovedrollen som på 15. etape forleden.

Ilnur Zakarin var stærkest, da 17. etape i Tour de France blev kørt onsdag.

Den 26-årige russer kom først over målstregen på den hårde etape i Alperne over 184,5 kilometer fra Bern til Finhaut-Emosson i Schweiz.

Etapen sluttede med en stigning uden for kategori.

Det er Ilnur Zakarins første etapesejr i Tour de France, og Katusha-rytteren, der tidligere i sin karriere har afsonet en dopingkarantæne, sørgede samtidig for den første russiske etapesejr i årets Tour.

Han fik også revanche for sin nedtur i årets Giro d'Italia, hvor han lå til en topplacering, da han styrtede på en nedkørsel mod løbets slutning og måtte udgå med brud på skulderblad og kraveben.

Zakarins jubelstund i Touren kom efter en etape, hvor han lige som på 15. etape forleden indtog hovedrollen sammen med Jarlinson Pantano (IAM) og Rafal Majka (Tinkoff).

Tourens førende rytter, Chris Froome, benyttede lejligheden til at distancere flere af sine konkurrenter på de sidste kilometer op til målstregen, hvor kun Richie Porte kunne sidde med ham. Sky-kaptajnen hentede værdifuld tid på både hollandske Bauke Mollema (Trek) og colombianeren Nairo Quintana (Movistar).

Quintana ligner en mand, der ikke kan udfylde den rolle som førsteudfordrer, han ellers var udset til.

Dagens store udbrud rev sig fri, da Rafal Majka kørte fra bunden af dagens første stigning med godt 130 kilometer til mål. Holdkammeraten Peter Sagan gik med for at komme med ud til pointspurten uden andre sprintere.

I den tog han de 20 point og kan ikke længere hentes i kampen om den grønne pointtrøje, som han dermed vinder for femte år i træk, hvis han gennemfører løbet.

Med sig fik Majka 10 ryttere, og siden nåede yderligere tre op.

Feltet lod igen tempoet diktere af Sky, og derfor blev det holdt lavt.

Udbryderne fik et forspring på over 13 minutter, og det lå hurtigt fast, at heller ikke på 17. etape ville klassementfolkene dyste om etapesejren på en bjergetape.

I stedet kunne Ilnur Zakarin juble som den første russiske etapevinder siden Serge Ivanov i 2009, da Katusha-rytteren kørte op til Rafal Majka og Jarlinson Pantano på sidste stigning og efter et kort ophold hos de to fortsatte i ensom majestæt.

På 15. etape var de tre også i fokus, da Pantano vandt foran Majka. I Schweiz måtte de nøjes med anden- og tredjepladsen, og selv om Majka rystede på hovedet, da han atter havde forspildt en stor sejrschance, kan han finde trøst i, at han udbyggede sin føring i bjergkonkurrencen.

På 18. etape torsdag er der dømt 17 kilometer bjergenkeltstart.