Rungsted-elever løber for fodbolddrenge i Uganda

Rungsted Skole går ind med økonomisk støtte til fodboldskolen El Cambio Academy i Uganda, der drives af danske Thomas Thor Madsen

Foto: S.Hempel

Da Rungsted Skoles 470 elever løb ud på Skolernes Motionsdag før efterårsferien, var det ikke kun for dem selv, de spurtede af sted.

Det var i høj grad for 13 talentfulde fodbolddrenge på El Cambio Academy i Uganda. For hver kilometer Rungsted-eleverne løb, havde deres familier donoret et beløb, der ubeskåret går til drengene på det afrikanske akademi.

Viceskoleleder Lise-Lotte Wibe på Rungsted Skole oplyser, at eleverne fra 0.-8. klasse tilbagelagde cirka 3000 km på en 2,5 km rute, og foreløbig er der indsamlet 14.500 kroner til projektet.

Det glæder naturligvis den tidligere danske fodboldtræner Thomas Thor Madsen, 37 år. Han står bag fodboldakademiet i Uganda, og som netop via skoler i Danmark prøver at fundraise til projektet, som primært drives af frivillige kræfter.

"Vi er glade for alt, hvad vi kan få. 14.500 kroner rækker langt i Uganda, og svarer fx til 3.600 måltider mad," siger Thomas Thor Madsen, der for tre år siden bosatte sig i det afrikanske og inspireret af et tilsvarende fodboldprojekt 'Right to dream' ønskede at gøre en forskel for børn og unge i Uganda.

Formålet er at samle Ugandas mest talentfulde unge fodboldspillere i alderen 8 til 13 år og give dem mulighed for gratis skolegang og målrettet fodboldtræning, der kan hjælpe dem ud af fattigdom.

El Cambio Academy har lige nu 13 af de største unge fodboldtalenter gående, og via sin tidligere trænerkarriere er det lykkedes Thomas Thor Madsen at få forhenværende landstræner Morten Olsen som ambassadør på projektet.

I Uganda har han flere frivillige hjælpere, og han tjener blot selv 3.500 kroner om måneden for at kunne klare dagligdagen.

"På ret kort tid er vi blevet anerkendt i det meste af Uganda, og vi gør meget ud af, at drengene skal huske, hvor de kommer fra. Ikke mindst hvis talentet fører til, at de får chancen til at rejse udenlands," fortæller Thomas Thor Madsen.

På Rungsted Skole syntes de med det samme, at det var et godt projekt at støtte, da det samtidig giver en aktiv inddragelse af eleverne.

"Vi bor jo et sted, hvor vi har mulighed for at hjælpe og støtte en mere udsat befolkningsgruppe. Det er tilmed en måde for os at give vores elever et socialt udsyn og ansvar i forhold til at kunne være med til at give disse drenge en skolegang og adgang til sport," fortæller viceskoleleder Lise-Lotte Wibe, Rungsted Skole.

Hun tilføjer, at mange af deres elever ligeledes kan genkende det med at dyrke sit talent.

"Vi har også brugt projektet i Uganda på forskellig vis i undervisningen, og de har også livechattet med flere af fodbolddrengene. Det har gjort det langt mere nærværende for vores elever, at de har fået sat ansigter og navne på," siger Lise-Lotte Wibe.

Ifølge viceskolelederen har flere elever desuden spurgt om de skulle indsamle brugt fodboldtøj og støvler til akademiets drenge i Uganda.

På Rungsted Skole er de fast besluttet på at fortsætte samarbejdet med El Cambio Academy og indsamle flere midler til projektet.

Allerede 29. november er der planlagt et besøg på Rungsted Skole med fem af de afrikanske fodbolddrenge, og Lise-Lotte Wibe er ikke afvisende i forhold til at arrangere studierejse til Uganda for skolens ældste elever.