Roskildes budget: V og K kom udenfor døren

Foto: PeterJarvad

Den borgerlige opposition fra Venstre og Konservative kom ret hurtigt udenfor døren, da partierne i Roskilde Byråd lørdag formiddag startede forhandlingerne om kommunens budget for næste år.

Fra begyndelsen opstillede borgmester Tomas Breddam nemlig den forudsætning, at man skulle acceptere den beslutning, som et flertal i Økonomiudvalget tidligere havde truffet, om at grundskat og dækningsudgifter skal sættes lidt op for ikke at få så store besparelser, som der ellers var udsigt til.

Men den betingelse ville hverken Lars Lindskov (K) eller Jette Tjørnelund (V) acceptere.

Den henviste i stedet til et fælles budget-forslag, der kan give overskud og samtidig genopbygge den slunkne kommunekasse.

– Nu må vi konstatere, at borgmesteren foretrækker at forhandle med Radikale, SF og Dansk Folkeparti med ud fra skattestigninger, der rammer mange famlier, erhvervslivet, og som desuden giver service-forringelser, siger den konservative Lars Lindskov.

Venstres Jette Tjørnlund har ligeledes karakteriseret denne politiske prioritering som noget, der vil skade Roskildes udvikling.

Private aktører og mere turisme

Som alternativ til skattestigning foreslår V og K bl.a. større anvendelse af private virksomheder til at løse kommunens opgaver og en øget indsats for turisme, hvor det efter deres mening er muligt at hente langt større indtægter til Roskilde og kommunen.

Desuden mener både Lindskov og Tjørnelund, at der uden de store konsekvenser godt kan spares på en række områder i kommunens samlede budget, der er på næsten 7 mia. kroner.

– Forhandlingerne er ellers foregået i en god atmosfære, men lige nu står vi så langt fra hinanden, at det ikke giver mening at fortsætte, forklarer de to partiledere.

– Borgmesteren ønsker åbenbart at lave foorlig til venstre for midten fremfor at samarbejde med os.

– Nu har han fået det borgerlige udspil som en alternativ mulighed, og vi er klar til at vende tilbage til forhandlingsbordet, hvis S kommer på bedre tanker og alligevel vil indgå et bredt forlig hen over midten med os.

tk