Roskildes ældre får hjælp mod ensomhed

En ny app giver gode råd til, hvad man kan gøre, og hvor man kan få hjælp.

Ensomhed ødelægger ikke bare livsglæden, men har også vist sig at være direkte skadeligt for helbredet. Derfor lancerer Roskilde Kommune nu en ny Ensomheds-app, der skal hjælpe ældre borgere ud af ensomheden. Med app'en får man hurtigt og nemt forklaret, hvad man kan gøre, og hvor man kan finde hjælp.

"En lille, men tidlig indsats, som den her Ensomheds-app, kan gøre en stor forskel for den enkelte ensomme borger. Den er nem at bruge, gratis for borgerne, og man kan teste sig selv helt anonymt", siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune Morten Gjerskov.

Hver fjerde over 65 føler sig ensom

Baggrunden for Roskilde Kommunes nye lancering er dystre tal: Hver fjerde dansker over 65 år føler sig ensom. Det svarer til 3750 borgere i Roskilde Kommune. Ensomhed forringer nemlig ikke bare personens livskvalitet og livsglæde, også det fysiske helbred er i fare. Ensomhed har ifølge undersøgelser lige så stærk indflydelse på dødeligheden som rygning, alkoholindtag, fysisk inaktivitet og overvægt. Roskilde Kommune har derfor haft en intensiv ensomhedsindsats i flere år. Den nye Ensomheds-app skal ses som et supplement til dette arbejde.

App'en giver borgeren handlemuligheder

Når borgeren har besvaret spørgmålene i app'en, dukker der løsningsforslag frem på skærmen. Typisk vil det være et direkte link til kommunens tre Sundheds- og Omsorgscentre og de tilbud, der er her. Der kan også være link til hjemmesiden aktivtældreliv.dk, hvor borgerne nemt kan finde aktiviteter af forskellig art i sit lokalområde. Tredje mulighed er at trykke på en knap, hvis man ønsker at blive kontaktet af en af kommunens sundhedskonsulenter med henblik på et besøg.