Roglic taber førertrøjen på berygtet stigning i Vueltaen

Danske Jonas Vingegaard gav god hjælp til kaptajn Primoz Roglic, der dog måtte se Hugh Carthy vinde 12. etape.

Hugh Carthy var stærkest af alle på det voldsomt stejle finalebjerg på Vueltaens 12. etape.
Hugh Carthy var stærkest af alle på det voldsomt stejle finalebjerg på Vueltaens 12. etape.

Trods imponerende hjælp fra den danske holdkammerat Jonas Vingegaard måtte Jumbo-Vismas slovenske kaptajn, Primoz Roglic, søndag vinke farvel til den røde førertrøje i Vuelta a España.

Det står klart efter en benhård 12. etape, der sluttede på den voldsomt stejle Alto de l'Angliru og blev vundet af engelske Hugh Carthy (EF).

Ny mand i førertrøjen er ecuadorianeren Richard Carapaz (Ineos), der kom ind ti sekunder foran en hårdt kæmpende Roglic.

Hugh Carthys sejr kom efter en blot 109,4 kilometer lang etape.

Hvad etapen ikke havde i længde, havde den dog i højdemeter. Hele fem kategoriserede skulle rytterne over – herunder det benhårde finalebjerg Alto de l'Angliru, der stiger med gennemsnitligt 9,9 procent i 12,4 kilometer.

Et udbrud kom afsted fra etapens start, men blandt andet et ivrigt Movistar-mandskab sørgede for, at det aldrig fik noget særlig stort forspring.

På næstsidste bjerg gik den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome i front for favoritgruppen med sin kaptajn, Richard Carapaz, på hjul.

Forceringen fik flere ryttere til at falde fra, men rystede ikke det stærke Jumbo-Visma-hold synderligt. Som sædvanlig var det hollandske hold skræmmende talstærkt repræsenteret.

Der var knap 30 ryttere tilbage i favoritfeltet, da det efter en nedkørsel tog hul på det berygtede Alto de l'Angliru. Samtidig blev de sidste rester af dagens udbrud spist, netop som stigningen tog fat.

Jumbo-Visma satte et højt tempo op ad bjerget, og med knap syv kilometer tilbage satte Jonas Vingegaard sig forrest i gruppen.

Den 23-årige dansker fik rystet flere af kaptajnen Roglics konkurrenter, og pludselig var gruppen reduceret til blot ti ryttere.

Vingegaard måtte slå ud, da Movistars Enric Mas angreb med 3,5 kilometer tilbage af etapen. Angrebet decimerede gruppen yderligere, og Roglic led også tydeligt på de tårnhøje stigningsprocenter.

Rytterne kørte de sidste par kilometer nærmest en og en, og til sidst var Carthy den stærkeste. Han kom i mål foran Aleksandr Vlasov (Astana), Enric Mas og Richard Carapaz (Ineos), der kom ind sammen 16 sekunder efter.

Roglic kom i mål ti sekunder efter trioen, hvilket var nok til, at Carapaz nu fører løbet samlet. Han har ti sekunder ned til Roglic og godt et halvt minut ned til etapevinderen Hugh Carthy på tredjepladsen.

Vuelta a España er blevet udskudt på grund af coronapandemien, og løbet er også blevet forkortet til 18 etaper i stedet for de sædvanlige 21.

Rytterne kan mandag nyde en velfortjent hviledag, inden løbets sidste seks etaper venter frem til søndag i næste uge.