Regeringen vil sikre kontrol med omskæringer

Regeringen vil have undersøgt, om Sundhedsstyrelsens regler og anbefalinger for omskæringer bliver fulgt.

Sommerens heftige debat om drengeomskæringer munder nu ud i en undersøgelse af, om indgrebet foregår efter bogen, skriver Politiken torsdag.

For første gang reagerer regeringen på den tvivlsomme kontrol med omskæringerne og varsler en undersøgelse af, om Sundhedsstyrelsens regler bliver fulgt i praksis.

– Vi skal sikre, at tingene foregår på en ordentlig måde. Og det vil regeringen tage initiativ til. Vi vil undersøge, om Sundhedsstyrelsens anbefalinger bliver fulgt på det her område, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Politiken.

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) skal undersøgelsen "skabe klarhed over omfanget af omskæringer og eventuelle komplikationer".

Politiken afdækkede tidligere på sommeren, at kontrollen med omskæringer er mangelfuld.

Ifølge Sundhedsstyrelsens regler skal der altid være en læge til stede, men foretages indgrebene privat, kontrollerer de danske sundhedsmyndigheder ikke, om lægen er der.

Derfor har man ingen indsigt i, om omskæringerne udføres korrekt eller giver komplikationer.

Lægeforeningen hilser regeringens initiativ velkomment:

– Når Sundhedsstyrelsen har lavet en vejledning, er det en rigtig god idé at sikre sig, at reglerne faktisk følges, siger formand for Lægeforeningens etiske udvalg Poul Jaszczak til Politiken.