Randers Regnskov afliver syge bisonokser

Ni af 14 syge bisonokser er døde i Randers Regnskov. Siden 2012 har de afgræsset Vorup Enge som naturbevaring.

En bisonokse med kalv krydser vejen i Yellowstone National Park. I Randers Regnskov er ni af 14 syge bisonokser blevet aflivet
En bisonokse med kalv krydser vejen i Yellowstone National Park. I Randers Regnskov er ni af 14 syge bisonokser blevet aflivet

Siden 2012 har 14 bisonokser græsset i Vorup Enge for at holde naturområdet åbent i Randers Regnskov. Nu er ni af bisonokserne aflivet på grund af alvorlig sygdom.

Det oplyser TV2 Østjylland.

– Det har vist sig, at bisonokserne ikke har fået nok mineraler i det foder, de har haft adgang til på engene, siger Brian Rasmussen, som leder udstillingsafdelingen.

Han betegner Danmarks våde og kolde vejr de seneste år som en totrinsraket. Dels rummer naturligt foder mindre mineral som følge af udvaskning, dels har vådt vejr givet gode forhold for parasitten leverikter.

Dyrlægen opdagede problemet, da en bisonokse blev syg, og fik taget prøver. Derefter fandt personalet ud af, at alle 14 bisonokser var syge.

De fem overlevende bisonokser har fået mineraltilskud og særligt foder. De bliver mærkbart friskere hver dag.

Randers Regnskov brugte som de første i Danmark bisonokser til at genoprette naturen.

– Når man går foran med et projekt som det her, så bliver man også de første til at ramme ind i problemer. Det positive er, at de erfaringer vi gør, og det vi lærer undervejs, kan komme andre projekter til gode, siger Brian Rasmussen til TV2 Østjylland.