Pukkelhval dissekeres: Biolog leder efter svar på mystisk død

Der er umiddelbart en række spørgsmål, der melder sig, efter pukkelhval blev fundet død i bundgarn mandag.

En syv meter lang pukkelhval skal onsdag dissekeres. Den blev fundet mandag i en fiskers bundgarn og blev hevet på land i havnen i Skagen. (Arkivfoto)
En syv meter lang pukkelhval skal onsdag dissekeres. Den blev fundet mandag i en fiskers bundgarn og blev hevet på land i havnen i Skagen. (Arkivfoto)

Biologer og forskere skal onsdag dissekere den pukkelhval, der mandag blev fundet død i et bundgarn ud for Skagen. Og allerede på forhånd står en række spørgsmål i kø, forklarer biolog Kristina Ydesen.

Det er Nordsøen Oceanarium, der har oplyst Nordjyske, at hvalen onsdag klokken 11 bliver dissekeret på en parkeringsplads ved Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Kristina Ydesen, der er biolog ved Nordsøen Oceanarium, bliver en af mindst 16 biologer og andre forskere, som skal forsøge at blive så kloge som mulige på pukkelhvalen.

Indtil videre er der flere forhold ved hvalens død, der er mystisk, forklarer hun.

– Der er noget, der tyder på, at det her er en meget ung hval, siger hun til Ritzau.

– Baseret på længden er det muligt, at den faktisk er meget ung. Der er et par forskere, der har spekuleret i, om den overhovedet er vænnet fra sin mor.

Derfor bliver en af de første opgaver onsdag at få aldersbestemt hvalen. Indtil videre er det kun slået fast, at hvalen er otte meter lang.

Derudover forklarer Kristina Ydesen, at findestedet rejser et andet spørgsmål:

– Den lå druknet inde i bundgarnet. Den sad ikke fast i noget, siger hun og forklarer, at der ikke som sådan var noget med bundgarnet, der burde koste hvalen livet.

– Det er et cirkulært net. I princippet kunne den bare være svømmet rundt derinde – det har vi set før med marsvin. De tager bare en tur rundt i cirkusarenaen, og finder de udgangen, kan de komme ud igen.

Tidligere har man ifølge Kristina Ydesen fundet en vågehval "smækfyldt med parasitter både udvendigt og indvendigt", der havde lagt sig til at dø i et garn.

Der er dog intet på ydersiden af hvalen, der tyder på en eller flere parasitter, siger hun. Hvalen havde dog nogle skader, som hun også er interesseret i, hvor stammer fra.

Hvalens indre organer skal også undersøges. Eventuelt indre blødninger vil ifølge Kristina Ydesen også kunne gøre forskerne klogere på hvalens dødsårsager.

Der kommer også et særligt hold forskere, der skal undersøge hvalens stemmebånd.

Også forskere fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet deltager.

Ligeledes deltager en konservator fra Naturhistorisk Museum, der tidligere har deltaget ved to dissekeringer af vågehvaler i henholdsvis Blokhus i oktober og Hobro i december sidste år.