Protest mod fattigdom: Skulpturer går i sort

To skulpturer er gået i sort. Her i Korsør.
To skulpturer er gået i sort. Her i Korsør.

En plasticpost over hovedet. Sådan "vågnede" mange skulpturer op lørdag morgen. De tildækkede skulpturer skal sende et signal om sorg over, at fattigdom uretmæssigt trives i Danmark.

De mener i hvert fald aktionsgruppen bag de overdækkede skulpturer, som i en lang række byer har valgt at dække skulpturer til.

Således er der blandt andet overdækkede skulpturer i Næstved, Helsingør, Korsør, Frederikssund, og Holbæk.

Bag de sørgende skulpturer står en aktionsgruppe på 160 mennesker, der kalder sig "Fagforeningen af stationære skulpturer". Aktionsgruppen vil gennem happening sætte fokus på den stigende fattigdom i Danmark, der kommer i kølvandet på regeringens kontanthjælpsreformer.

"Statuer og skulpturer må se tavse til fra deres piedestaler mens børn vokser op i fattigdom, syge borgere må gå grædende fra jobcenteret, fordi de presses ud i arbejdsprøvninger og arbejdsløse ikke har råd til receptpligtig medicin. Men det stopper nu. Vi hjælper skulpturerne med at sige fra" siger aktionsgruppens talsperson, der ønsker at være anonym.

Brev fra danske skulpturer Sammen med happeningen har gruppen udsendt et brev på vegne af de danske skulpturer.

I brevet står der:

"Vi skulpturer er oprørte. Vi ser politikere, der skaber reformer, der gør mennesker fattige. Vi ser flere og flere hjemløse, der gør klar for natten i det ringe ly for vind og vejr, vi kan skabe. "

I brevet råber skulpturerne både borgere og politikere op, og kræver handling.

"Vi ved, at sociale investeringer betaler sig. Så i stedet for at drive folk længere og længere ud, kan det betale sig økonomisk at behandle byens borgere anstændigt. Vi skulpturer står bag byens borgere i solidaritet," står der i brevet.

Ifølge aktionsgruppen vil skulpturer i følgende byer blive dækket til:

Frederikssund, Odense, hele Storkøbenhavn, Frederiksberg, Ishøj, Greve, Vallensbæk, Albertslund, Hvidovre, Slagelse, Kolding, Aarhus, Middelfart, Ringkøbing, Korsør, Holbæk, Nykøbing Falster, Kalundborg, Aalborg, Hobro, Bornholm, Odder, Skanderborg, Sorø, Roskilde, Skælskør, Næstved, Helsingør, Herlev, Jægerspris, Ruds Vedby, Nakskov, Vejle, Dronninglund, Agersted, Præstbro, Voerså, Voergaard og Dybvad.