Prognose: Flere end nogensinde vil være i arbejde næste år

Ifølge en prognose for dansk økonomi vil beskæftigelsen næste år nå sit hidtil højeste niveau.

Tendensen er, at flere og flere østeuropæere forlader det danske arbejdsmarked og i stigende grad erstattes af flygtninge.
Tendensen er, at flere og flere østeuropæere forlader det danske arbejdsmarked og i stigende grad erstattes af flygtninge.

Flere og flere virksomheder er begyndt at advare om, at de har svært ved at finde nok folk til at tage et job.

Det er en udvikling, som ser ud til at fortsætte.

Næste år vil beskæftigelsen nå det højeste niveau nogensinde, spår decembers Økonomisk Redegørelse, der er en prognose for dansk økonomi, som blev offentliggjort mandag.

Den private beskæftigelse ventes at vokse med 31.000 næste år og 24.000 i 2019. Det sidste er omkring 30.000 flere end i 2008, som var det hidtidige toppunkt.

Tendensen er, at flere og flere østeuropæere forlader det danske arbejdsmarked og i stigende grad erstattes af flygtninge. Der er dog stadig flere og flere ubesatte job i byggeriet og industrien.

Men både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil sende flygtninge hjem, hvis der opstår fred i deres hjemland, selv om de forsørger sig selv og bidrager til dansk økonomi.

Under fremlæggelsen af prognosen slog økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fast, at det er vigtigt at øge andelen af flygtninge og familiesammenførte i job.

Bag lukkede døre er der dog tilspidsede forhandlinger på Christiansborg om en skatteaftale og et nybrud i udlændingepolitikken om, hvorvidt flygtninge skal arbejde.

Ifølge Økonomisk Redegørelse skal man passe på, at der ikke opstår flaskehalse, selv om behovet for arbejdskraft gradvist bliver mindre de kommende år.

– Efterspørgslen efter arbejdskraft kan imidlertid komme til at vokse så hurtigt, at udbuddet – trods de positive effekter fra reformer – kan have svært ved at følge med, lyder det.

Det Økonomiske Råd – i daglig tale vismændene – fastslog for nylig, at flere uddannede udlændinge kan blive en nødvendighed, hvis Danmark skal fastholde væksten i produktionen.

De Radikale er uenig med Venstre, DF og den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet.

– Jeg begriber slet ikke, at man kan være vred over, at flygtninge kommer i arbejde. Tværtimod skal det være en selvfølge, at man arbejder og bidrager, hvis man kan.

– Tilmed har virksomhederne brug for folk nu. Og der er indgået trepartsaftale om netop at få flere i arbejde, siger udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R) i en skriftlig kommentar.