Privathospitalernes priser ender i retten

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og privathospitaler om prisen for en række operationer er brudt sammen. Nu venter en voldgiftssag.

ARKIVFOTO. Sammenbrud i forhandlingerne mellem Danske Regioner og privathospitaler for en række operationer som knæ, skuldre og fedme. (se Ritzau historier) --Operation på Parkens Privathospital. Overlæge Klaus Bak igang med en albue operation. (Foto: Lis
ARKIVFOTO. Sammenbrud i forhandlingerne mellem Danske Regioner og privathospitaler for en række operationer som knæ, skuldre og fedme. (se Ritzau historier) –Operation på Parkens Privathospital. Overlæge Klaus Bak igang med en albue operation. (Foto: Lis

Det bliver nu en voldgiftssag, der skal afgøre, hvad regionerne skal betale for 12 udvalgte behandlingstyper på privathospitalerne.

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og privathospitalerne om taksten for blandt andet fedmeoperationer og diskusprolaps er brudt sammen.

Danske Regioner vil have sat priserne ned med 11 procent, mens de private sygehuse vil have dem hævet med to til tre procent. Slagsmålet skal nu afgøres i retten.

Og privathospitalerne har gode argumenter med i sagsmappen, mener formanden for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK), Nis Alstrup.

– Vi har solid dokumentation for, at de referencetakster, som Danske Regioner læner sig op da, er lavet på et forenklet grundlag og derfor er ubrugelige, siger Nis Alstrup.

Ifølge formanden for danske Regioner, Bent Hansen (S), får privathospitalerne imidlertid overpris for behandlingerne i dag.

– Vi tilbyder nu takster på linje med det Sundhedsministeriet har meldt ud. Og vi ønsker ikke at gå højere op, siger Bent Hansen, og fortsætter:

– Med det økonomiske pres, der er på de offentlige sygehuse, har vi ingen mulighed for at blive ved med at overbetale det private.

Sammenbruddet betyder ifølge Bent Hansen, at det udvidede frie sygehusvalg reelt bliver sat ud af kraft fra på mandag for en række operationer. Vel at mærke, hvis der ikke er nogen privathospitaler, der vil udføre dem til de lavere takster.

Men det er en fejltagelse, mener formanden for Patientforeningen, Villy O. Christensen.

– Bent Hansen og Danske Regioner kan ikke sætte loven ud af kraft. Så længe der ikke er aftalt nye takster, så gælder de gamle takster. Der er ikke nogen, der bare kan suspendere loven om det udvidede sygehusvalg. Heller ikke Bent Hansen, siger Villy O. Christensen.