Priserne falder i Danmark for første gang i 60 år

Forbrugerpriserne i januar var lavere end for et år siden. En sådan deflation er ikke set siden 1954.

Priserne falder i Danmark for første gang i 60 år
Priserne falder i Danmark for første gang i 60 år

Vi skal helt tilbage til 1954 for at finde en situation mage til den, de seneste forbrugerpristal fra Danmarks Statistik viser.

Priserne i januar var nemlig 0,1 procent lavere end i januar sidste år, og dermed har Danmark for første gang i 60 år oplevet deflation, altså faldende priser.

Årsagen er først og fremmest faldet i olieprisen, som har gjort brændstof og varme billigere. Men også tøj og telefoni er med til at trække priserne i negativ retning.

Som udgangspunkt er deflation et økonomisk faresignal, fordi det kan få forbrugeren til at udskyde køb til senere og dermed kan sætte væksten i stå.

Men i den nuværende situation tøver Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker hos Nordea, ikke med at kalde deflationen en gave til dansk økonomi.

– Så længe den lavere inflation skyldes faldende energipriser og mindre afgifter er det således med til at understøtte købekraften i de danske husholdninger.

– Først i det øjeblik, hvor den faldende inflation bliver langvarig og begynder at resultere i stagnerende lønninger og negative langsigtede inflationsforventninger begynder det at blive farligt for den økonomiske vækst, siger han i en kommentar.

Samme opfattelse har privatøkonom hos Danske Bank, Las Olsen, som har regnet på, hvad deflationen betyder for de danske familiers realindkomst.

– Lønningerne stiger med omkring 1,5 procent om året for tiden. Det er noget nær det langsomste i efterkrigstiden, men på grund af prisudviklingen giver det faktisk en solid stigning i realindkomsten.

– En typisk børnefamilie kan derfor bruge cirka 500 kroner mere om måneden i år end sidste år, siger han.

De lave boligrenter er yderligere en faktor, som kan være med til at sparke dansk økonomi i gang.