Pres på Transportminister: Penge for Storstrømsbroen skal blive i Danmark

penge
penge

Det skal være umuligt for de italienske firmaer, der skal bygge Storstrømsbroen, at føre pengene fra byggeriet ud af Danmark, som det er sket på et projekt i Norge. Sådan lyder beskeden fra flere politiske ordførere, der nu trækker Transportministeren ind i sagen.

– Vi må stille krav om, at pengene til Storstrømsbroen bliver her i landet og ikke bliver brugt til noget andet. De skal ikke ende som en kassekredit, som de her italienske firmaer kan bruge i Italien eller hvor de bygger for tiden. Det vil jeg tage op med ministeren, siger Lennart Damsbo-Andersen (S), der er formand for Folketingets Transportudvalg, til Fagbladet 3F.

Han får støtte fra transportordfører fra Dansk Folkeparti, Kim Christiansen:

– Vi skal ikke risikere, at en række små håndværksmestre går fra hus og hjem på Lolland, fordi et stort konsortium ikke betaler deres gæld som i Norge. Det kan vi forhindre ved at holde pengene i Danmark, og jeg vil tage sagen op med ministeren, siger han.

Reaktionen kommer efter Fagbladet 3F kunne afsløre, at et af de italienske firmaer, der har vundet totalentreprisen på Storstrømsbroen, måtte indstille byggeriet på Norges hidtil største transportbyggeri, da de skyldte 100 millioner kroner væk til en række underentreprenører.

Det fik byggeriet til i alt 25 milliarder kroner til at standse op i en periode, da firmaerne på projektet indstillede deres arbejde som følge af gælden.

Flere firmaer på det norske milliardbyggeri måtte sende deres ansatte hjem uden løn, og et firma gik direkte konkurs efter det italienske selskab Condotte lod dem vente på millionbeløb af flere omgange.

Condotte er én af de tre italienske storentreprenører, der har vundet kontrakten på at bygge Storstrømsbroen, til en samlet pris på 2,1 milliarder kroner.

Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, hæfter sig ved, at man som offentlig bygherre sagtens kan stille krav til sine hovedentreprenører om at sætte en såkaldt garantisum til side, der er så stor, at den kan dække omkostninger til underentreprenører og deres ansatte.

– Jeg kunne godt tænke mig at vide, om der er stillet krav om sådanne garantisummer i forbindelse med byggeriet af Storstrømsbroen, så det vil jeg straks stille spørgsmål til ministeren om, så det bliver afklaret inden samrådet på torsdag.

– Hvis det ikke er tilfældet, så må Folketinget forlange det. Det kan nås endnu, for kontrakten er ikke endeligt underskrevet, siger Finn Sørensen.

Dermed har Transportministeren har fået endnu en sag om Storstrømsbroen at forklare for Folketingets magtfulde transportudvalg.

I forvejen skal Ole Birk Olesen (LA) på torsdag fremlægge en redegørelse fra Kammeradvokaten om to af de tre italienske Storstrømsbro-firmaer, som er indblandet i et retsdrama om korruption og bestikkelse for millioner i Italien.

Her skal de to firmaer Condotte og Grandi Lavori Fincosit i februar forsvare sig i en sag om korruption og bestikkelse for millioner.

Fagbladet 3F har kontaktet Vejdirektoratet for en kommentar, men har ikke fået svar.

Fagbladet 3F har også kontaktet konsortiet, som har vundet kontrakten på Storstrømsbroen. Herfra lyder et samlet svar fra firmaerne Condotte, Grandi Lavori Fincosit og Itinera, at det er planen at beholde alle midler fra Storstrømsbroen i Danmark under byggeprocessen.

– Itinera Joint Venture (foreløbigt navn på konsortiet, red.) vil etablere et dansk selskab, som vil udføre alle opgaver på projektet og modtage al indtægt fra klienten ? Vejdirektoratet.

– Alle indtægter vil blive i det danske selskab indtil kontrakten udløber, da ingen af partnerne i konsortiet har rettigheder til at overføre penge til andre formål, siger Ennio Buson, projektdirektør i Itinera Joint Venture i et mailsvar til Fagbladet 3F.

Samtidig oplyser de tre italienske firmaer i konsortiet, at det nye danske selskab vil blive medlem af Dansk Byggeri.

Storstrømsbroen bliver Danmarks tredjestørste bro. Den forventes at stå færdig til både vej- og jernbanetrafik i 2023.