Praktiserende læger advares om mæslinger

To danskere blev smittet med mæslinger efter ophold i skiområde. Styrelse forventer, at der kan komme flere.

Det populære skisportssted Val Thorens i Frankrig er ramt af et udbrud af mæslinger. Styrelse forventer, at danske feriegæster kan vende hjem med mæslinger. (Arkivfoto)
Det populære skisportssted Val Thorens i Frankrig er ramt af et udbrud af mæslinger. Styrelse forventer, at danske feriegæster kan vende hjem med mæslinger. (Arkivfoto)

Styrelsen for patientsikkerhed har mandag udsendt et brev til landets praktiserende læger og vagtlæger om at være ekstra opmærksomme på mæslingesmitte i den kommende tid.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse mandag.

Flere danskere kan nemlig vende hjem fra vinterferie i det franske skiområde Val Thorens med mæslinger i bagagen.

Det populære område er i øjeblikket ramt af et udbrud af mæslinger, og i sidste uge kom det frem, at to danskere var blevet smittet efter ophold i området.

Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Seruminstitut forventer derfor, at der i den kommende periode kan blive påvist flere tilfælde af mæslinger, når danskerne vender hjem fra ferien.

– Er man blevet syg med mæslinger, minder de første symptomer som regel om en forkølelse eller influenza.

– Fordi de fleste danskere enten har haft mæslinger eller er vaccinerede, er det ikke så tit, man ser mæslinger herhjemme, og som læge vil man derfor som regel ikke mistænke mæslinger som det første, siger Bente Møller, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, i pressemeddelelsen.

Brevet er udsendt til praktiserende læger, vagtlæger og akuttelefonen 1813 og indeholder blandt andet information om prøvetagning, diagnostik og behandling.

De fleste danskere er i dag vaccineret eller har haft mæslinger og er derfor immune.

Dog er små børn, der endnu ikke har fået vaccinen, i særlig risiko. Det samme gælder danskere født mellem 1975 og 1986. En større andel af dem er ikke vaccineret eller har været smittet.

Styrelsen oplyser, at hvis man har symptomer på mæslinger og ikke er vaccineret eller har haft sygdommen, skal man ringe til sin læge.

Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt. Man kan derfor risikere at smitte andre i venteværelset.

Det er dog vigtigt at kontakte lægen hurtigst muligt.

– Er man blevet smittet med mæslinger, kan lægen vaccinere i op til 72 timer, efter at man er blevet smittet, og der kan gives antistoffer op til seks døgn efter smittetidspunktet.

– Derfor er det vigtigt, at man ringer til lægen hurtigt, hvis man har mistanke om, at man kan være smittet, siger Bente Møller i pressemeddelelsen.