Postbesparelser giver problemer på landet

Hos Landdistrikternes Fællesråd er man ikke tilfredse med udsigten til yderligere forringelser i postleveringen. Virksomheder og borgere får problemer.

ARKIVFOTO af postbud
ARKIVFOTO af postbud

Ikke alt kan gøres op i penge. Sådan lyder reaktionen fra Landdistrikternes Fællesråd på transportminister Lars Barfoeds (K) forslag om at afskaffe postomdeling om mandagen.

– Der er nogle ting, som ikke kan leve på markedsvilkår, men som vi er nødt til at have som samfundsopgave, siger Carsten Blomberg Hansen, direktør i Landdistrikternes Fællesråd.

Han mener, at der må være grænser for, hvor lidt samfundet kan være bekendt at servicere dem, der bor på landet.

– Som borgere kan vi måske godt leve med, at vi ikke kan modtage regninger om mandagen, men vi kan ikke leve med, at vi ikke kan modtage vores avis, siger han.

Carsten Blomberg Hansen abonnerer på en avis, men han får den ikke i weekenden, hvor der ikke omdeles post på landet, hvor han bor. Hvis posten heller ikke kommer om mandagen, må han også undvære dagens nyheder her.

– Det vil vi være en væsentlig forringelse, siger Carsten Blomberg Hansen, som mener, at det ikke kun er borgerne på landet, der vil lide under manglende postomdeling. For virksomhederne i landdistrikterne vil det også betyde dårligere vilkår.

– Som erhvervsvirksomhed må det være et almindeligt gode for eksempel at kunne sende pakker hver dag til kunder, som har bestilt varer, siger han.

Hvis man vil starte en virksomhed på landet, kan man i dag få støttepenge fra staten og EU gennem landdistriktsprogrammet, som har til formål at udvikle landdistrikterne. Set i det lys er transportministerens forslag noget af et selvmål, mener direktøren.

– På den ene måde opfordrer man til at etablere virksomheder på landet, men samtidig forringer man betingelserne ved at skære ned på postomdelingen. Der er noget af en modsætning her, siger han.

Transportminister Lars Barfoed foreslår at skære ned på posten på en række punkter, fordi elektronisk kommunikation presser det traditionelle brev. Brevmængden falder med 10 procent om året

PostDanmark vil ikke kommentere ministerens forslag.