At der er gået næsten 27 år, siden én af Danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige mordsager, ændrer ikke på, at Kim Kliver stadig kan blive meget bevæget, når han taler om det.
Som ung PET-betjent var han én af de første betjente i lejligheden i Blekingegade i 1989. En lejlighed, som dannede ramme om det yderst professionelle, kriminelle foretagende, der året forinden havde skudt og dræbt en politibetjent i forbindelse med røveriet på postkontoret i Købmagergade.
Kim Kliver er i dag politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Da han forleden foran et proppet mødelokale i Solrød Strandkirke berettede om sine erindringer fra sagen, om kollegaen, der mistede livet, om det sammenhold i politiet, der blev stærkere efterfølgende, var det tydeligt at se, at han var berørt.
Kim Kliver, der bor i Havdrup, var inviteret til at holde foredrag i kirken for en måned siden, men måtte dengang aflyse. Af den simple årsag, at han på det tidspunkt nærmest i døgndrift arbejdede for at få overblik over flygtningesituationen, hvor tusinder af flygtninge og migranter kom til Rødby.
– I en periode på tre uger arbejdede jeg fra 125 timer ugentligt og ned til 90 timer i den sidste uge, så derfor måtte jeg aflyse. Det beklager jeg meget, sagde Kim Kliver indledningsvis, men der var vist rigeligt med forståelse for aflysningen.
Foredraget med politiinspektøren blev noget af et tilløbsstykke. Både arrangør og Kliver selv var da også ganske overraskede over, at omkring 60 personer mødte op.
– Det er lidt overvældende. Jeg havde på forhånd bedt mine forældre om at komme, så der da i det mindste var nogen her, sagde han til latter og smil og fortsatte:
– Selv min gamle skolelærer er her, det gør mig rigtig glad, tilføjede Kim Kliver, inden temaerne igen blev noget mere dystre.
For det var mord-, narko- og røverisager, som foredraget kredsede om. Særligt én specifik kommentar har prentet sig ind i Kim Klivers hukommelse, fortalte han, da foredraget drejede sig over på æresdrab.
Teenagepigen Sonay med irakiske rødder blev for godt 15 år siden tvangsfjernet fra hjemmet, fordi hendes forældre forsøgte at myrde hende. De kunne ifølge Kim Kliver, som dengang var kriminalinspektør ved politiet i Vordingborg, ikke tackle, at Sonay var begyndt at blive kæreste med vestlige drenge, at hun var seksuelt aktiv, og at hun ikke overholdt forældrenes strikse æreskodeks.
På tragisk vis endte det med, at Sonays far kvalte sin 14-årige datter og smed hende i Præstø Fjord.
Senere skulle Kim Kliver overbringe beskeden til den nu dømte far om, at han var blevet udvist for bestandigt af Danmark.
– Da sagde han bare til mig. "Okay, men nu har jeg fået fred resten af mit liv, fordi min datter er død," husker Kim Kliver om faderens meget kyniske kommentar.
Og selv om det er ofte barske sager, som han arbejder med, selv om det kan være stressende, udmattende og usædvanligt hårdt for sind og krop, er Kim Kliver alligevel ikke i tvivl om, at han traf det rette karrierevalg, da han besluttede at blive politimand i stedet for at læse jura.
– Jeg kan sige helt ærligt, at jeg ville vælge det samme job igen, hvis jeg skulle vælge igen i dag, sagde Kim Kliver og begrundede det blandt andet med de spændende og afvekslende arbejdsopgaver.