Politikere siger nej til spareforslag

Flere politikere afviser at spare mere på personalet på ældrecentre og institutionernes åbningstid

Foto: Mette Dolmer Thygesen

Da politikerne i byrådet onsdag var samlet, var der besparelser for 67 millioner kroner på programmet. Men mange af spareforslagene fik en hård medfart.

"Mange af spareforslagene har vi tidligere sagt nej til, og mange af dem vil gøre det dyrere for os på sigt. Vi vil ikke acceptere at spare på normeringen på plejecentrene. Bunden er skrabet, og vi kan reelt ikke spare mere," lød det fra SF's Rikke Macholm.

Partiet er også bekymrede for forslagene på kulturområdet:

"Tænk på livskvalitet og sammenhængskraft. Det er vigtigt at bevare ordentlige kulturelle tilbud."

Venstre meldte i foråret ud, at partiet ikke vil gå med til, at der bliver skåret i åbningstiderne i daginstitutionerne, og politikerne vil heller ikke se en forringelse af normeringen på plejecentrene eller i SFO'erne.

"Vi vil samle flertal for at friholde områderne," sagde Klaus Markussen.

Tue Tortzen fra Fælleslisten kaldte mange af spareforslagene uspiselige og pegede også på problemerne ved at skære ned på vedligeholdelse af veje og parker, som hurtigt vil komme til at se grimme ud.

"Det kommer til at koste dyrt på vejene i længden."

Dansk Folkepartis Peter Lennø gjorde klart, at DF ikke kunne gå med til forringelser på ældreplejen.

"Men ud af de 67 millioner, der skal findes, kan jeg umuligt finde mere end 50, Jeg kan simpelthen ikke leve op til mit valgprogram," lød det fra politikeren.

Også Radikale Venstre afviste at spare mere på plejecentrene.

"Vi har nået bunden – de ældre ligger bare i sengen, og der sker meget lidt. Vi kan ikke skære mere," sagde Christina Thorholm, som påpegede, at partiet også vil gå langt for forsøge at bevare åbningstiderne i institutionerne.

Også borgmester Kirsten Jensen (S) udtrykte sin bekymring:

"Besparelserne er endog meget skrappe – så skrappe, at jeg er bekymret for hverdagen hos dem af os, der lige nu er fuldstænding afhængige af det fælles," sagde hun.

Skal turde give den dårlige besked

Konservative påpegede også, at opgaven blive meget vanskelig.

"Vi skal stå sammen, prioritere og turde give den dårlige besked. Det er ikke altid dem, der råber højest, der bliver hårdest ramt. For eksempel når Vandpytten kommer på banen, skal vi være lydhøre, men ikke kun tage argumentet, fordi der står 40 mennesker uden for døren," sagde Thomas Vang Christensen.

Politikerne mødes i weekenden til budgetseminar, hvor budgettet skal diskuteres nærmere.