Platini går til kamp mod playersponsorater

Det er umoralsk og en trussel mod sporten, når investorer ejer rettighederne til spillere, siger Platini.

De såkaldte playersponsorater, hvor investorer "ejer" fodboldspillere, skal forbydes, hvis det står til Uefas præsident, Michel Platini.

Franskmanden har på Uefas samling i Astana i Kasakhstan erklæret åben krig mod fodboldens tredjepartsejere, der i hans øjne skader sporten.

– Hvis ikke Fifa tager affære, vil vi tage problemet under behandling i vores egne turneringer i Europa, siger Michel Platini ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tredjepartsejerskab af fodboldspillere er efterhånden ganske udbredt.

I Danmark har det været anvendt i adskillige klubber, som har haft økonomiske problemer og derfor – i jagten på hurtig likviditet – har solgt rettighederne til de attraktive spillere til investeringsselskaber eller enkeltpersoner.

Investorerne scorer derefter en del af overskuddet, når spilleren bliver solgt.

– Jeg har i adskillige år advaret mod, at denne praksis, som bliver mere og mere udbredt, er til fare for vores sport.

– Det truer integriteten, skader fodboldens image, er på længere sigt en trussel mod klubbernes økonomi og sætter spørgsmålstegn ved den menneskelige værdighed, siger Michel Platini.

Problemet er, mener Uefa-præsidenten, at en spiller, der er ejet af udenforstående investorer, ikke længere har den personlige frihed til at styre sin egen fremtid.

– Nogle spillere har ikke kontrol over deres sportslige karriere og bliver solgt hvert år for at generere overskud for de anonyme personer, som blot ønsker at få fingre i nogle af de penge, der er i fodbold, siger Michel Platini.

Tredjepartsejerskab er allerede forbudt i blandt andet England.