Planchefs ny firma samler guider og grønne oplevelser…

Foto: Michael Thønnings

Tidligere topembedsmand vil sælge grønne oplevelser og muligheder på Sydsjælland til hele Danmark. Firmaet ?Den grønne port? samler således en række lokale guider og oplevelser, som både kan skræddersys og tilvælges for turister og lokale.

Vordingborg

Et nyt firma og portal, samler lokale guider og natureksperter, der skal gøre det lettere for alle,  at komme ud og bruge vores fantastiske Sydsjællandske natur.

Bag firmaet står blandt andre  kommunes tidligere planchef, Peter Vergo.

– Grunden til vi selv valgte at flytte hertil og væk fra København, var jo netop naturen og de mange dejlige steder her er. Men med arbejdet som kommunal chef, hvor man skal være til rådighed hele tiden, så nåede jeg ikke andet end lige at ordne haven, siger Peter Vergo, der fik muligheden for at sige op, og kaste sig ud i projekter, hvor der var plads til noget af det, familien var kommet hertil for.

– I forhold til byplanlægning, har jeg jo set, hvordan man i de store byer prøver at hive naturen ind, men her i provinsen, der har vi mulighederne lige udenfor døren, siger Peter Vergo, som vi møder på stranden i Præstø, der er et af de steder, folk snart skal opleve mere til.

– Her i Præstø, vi har stranden her, vi har kajakker, vi har skov lige ovre på den anden side – og også byen, tilføjer Helge Bramsen. 

Han er en af de grønne guider, der gennem en årrække har arrangeret udviklingskurser for firmaer, undervist børn, og lavet polterabender, der alt sammen har taget udgangspunkt i naturen. 

Han er nu koblet på som en af de foreløbig 20 natureksperter, der er en del af portalen og firmaet ?Den Grønne Port?, som den tidligere planchef har videreudviklet sammen med et par andre, der havde en lignende idé, omkring brugen af naturen.

– Vi blev en del af et projekt TourismX, hvor vi skulle pitche idéen. Der kom vi videre og får hjalp til udvikling fra blandt andet Wonderful Copenhagen og via EU, siger Peter Vergo, der lancerede portalen og hjemmesiden lige før påske. 

Hvor skal man starte?

Konceptet med Den Grønne Port, er at gøre det let at komme ud i naturen – blandt andet for københavnere og folk der ikke ved hvor de skal starte.

– Hvis man gerne vil ud i naturen, så kan man jo godt kigge på et kort, men hvis folk går gennem Den Grønne Port, så har vi en række muligheder og guider, der kan hjælpe med at finde de gode steder og hjælpe folk videre, fortæller Peter Vergo.

– Om det så er en svampetur, fiskeri eller overnatning, så kan vi hjælpe. Hos os går du ind og køber en billet – akkurat som en biografbillet – og så klarer vi resten, siger han.

Således bliver der udbudt en række ture og naturbaserede muligheder via siden. Det er faste ting, man kan melde sig til, men der er også mulighed for, at man kontakter portalen og de så skræddersyr et arrangement eller en oplevelse.

Portalen har nemlig et netværk af folk, som de også hjælper ved at samle det hele.

– Alle de ting der kan være med jura, betaling, GDPR og lignende – det tager vi os af. Samtidig er det et netværk for dem der arbejder med naturen, hvor vi også kan mødes. På den måde – hvis en af dem får en opgave, hvor de måske ikke selv kan løfte den – så kan de trække på netværket, siger han.

Blandt guidernes ekspertise er så forskelige ting som stillevandringer, mindfullnes og yoga i naturen, rene lystfiskerguides, svampe- og urteeksperter, landskabsmalere og folk, der har styr på overnatningspladser

En af dem er Helge Bramsen, der også er kontakt og guide på kajak og stand-up-padle, i blandt andet Præstø.

– Det er ofte firmaer jeg har, hvor de lærer hinanden at kende på en anden måde. Alle er lige i naturen, siger han.

Netop det at bruge naturen betyder meget for sundheden, mener begge. 

– Netop det at være ude giver rigtig meget. Det er en helt basal biologisk ting, påpeger Peter Vergo, der netop har lanceret de første ture, der også når op omkring Vestsjælland, selvom de fleste guider og ture er i det Sydsjællandske.

 

 

 

…og vil lave bæredygtige charterrejser til Møn

Til sommer lancerer Den Grønne Port en bæredygtige chartererejser, der vil sende københavnere til Møn og Sydsjælland,  frem for Mallorca.

Kommunen

– Det er lidt vores flagskib, og til sommer prøver vi det, siger Peter Vergo, fra Den Grønne Port, der fra den 29. juni og en uge frem laver en bæredygtig charterrejse – et helt koncept – hvor man har tilvalg og muligheder for en række oplevsker og ture, men i stedet for at flyve sydpå, kører man i bus til Møn, hvor alt bliver i pagt med naturen og med fokus på bæredygtihged.

– Meningen er, at vi henter folk i en bus inde på Rådhuspladsen og kører dem til Stege. Her har vi en aftale med Residens Møen, der netop er et grønt hotel, med fokus på det bæredygtige, siger Peter Vergo, der fortæller at konceptet er udviklet sammen med hotellets ejer, Christian Pedersen, der barslede med en lignende idé. 

Således installeres charterturisterne her, i hotellejligheder, hvorfra der er planlagte ture – blandt andet cykling tol Møns Klint, mulighed for mountainbike, kajak og ture i skoven.

– Så kan man købe tilvalgspakker –  eksempelvis hvis man vil ?finetune? sit ørredfiskeri, så har vi Knud Stangegaard, der har 40 års erfaring i netop det, siger Peter Vergo.

– Jeg tror det rammer meget godt i tidsånden. At folk gerne vil tænke grønt – også når de tager på ferie. Man kan jo ligesågodt bruge området herhjemme, fremfor at tage sydpå. Det håber vi i hvert fald, så nu prøver vi det af, siger han.

Meningen er – både med de bæredygtige charterejser og de enkelte ture fra Den Grønne Port – at man kan tilpasse dem alt efter ens temperament.

– Hvis man ikke er til det ?hårde?, hvor man sover på  jorden under åben himmel, så passer vi det bare til, så man eventuelt får en seng eller et blødere underlag. Naturen kan opleves på mange måder og der hjælper vi med at få det passet til, siger han og påpeger, at det vigtigste er, at folk får en god oplevelse med naturen.