Pia Kjærsgaard stopper som formand for DF

Hun peger på Kristian Thulesen Dahl som ny formand for Dansk Folkeparti ved partiets årsmøde til september.

Til april kigger Pia Kjærsgaard indenfor på Solrød Gymnasium - og det skal nok ende med en livlig debat.
Til april kigger Pia Kjærsgaard indenfor på Solrød Gymnasium – og det skal nok ende med en livlig debat.

Pia Kjærsgaard genopstiller ikke til posten som formand for Dansk Folkeparti ved partiets årsmøde til september. Det siger Pia Kjærsgaard til Berlingske.

Pia Kjærsgaard peger på gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, som sin efterfølger, skriver avisen.

Pia Kjærsgaard har været formand for partiet, som hun var med til at stifte, i 17 år.

– Tiden er inde til, at jeg lader faklen gå videre, så en ny generation kan tage over og løfte Dansk Folkeparti videre fremad og opad, skriver Pia Kjærsgaard på partiets hjemmeside.

– Dansk Folkeparti er og har været mit livsprojekt. Jeg bliver i Folketinget, og jeg genopstiller ved næste valg, understreger hun.

Pia Kjærsgaard – der har siddet i Folketinget i 28 år – fastslår, at hun fortsætter som partiets "værdiordfører".

– Det har været sjovt og udfordrende at være formand for DF, og partiet er heldigvis en succes og landets tredjestørste. Men det har også været krævende, så nu ser jeg også frem til, at slutansvaret for stort og småt i partiet bliver nogle andres, skriver Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard brød med Mogens Glistrups Fremskridtsparti i 1995. Og mens Fremskridtspartiet hurtigt gled ud i glemslen, voksede Dansk Folkeparti formåede Pia Kjærsgaards at styre sit parti ind i magtens centrum og har vundet det ene valg efter det andet.

Hun betegner selv danskernes nej til euroen i år 2000 for sin mest vellykkede kampagne.

Men ifølge politisk redaktør på Weekendavisen, Arne Hardis, er det hendes betydning for udlændingedebatten, der står klarest frem.

– Hendes helt store præstation har været at gøre udlændingedebatten til et politisk spørgsmål, siger han.

– I 1990'erne og før det var det nærmere et moralsk spørgsmål om, hvorvidt der boede en indre svinehund inde i folk, der var bekymrede, siger Arne Hardis, der karakteriserer hende som en "vanddeler".