Payback time

Jan Laybourn har haft hænderne fulde gennem et langt arbejdsliv som turistchef. Men nu er der tid til familien, sporten og rejserne.

Jan Laybourn nåede at være turistchef i Roskilde gennem 13 år. Han kom fra en stilling som turistchef i hovedstaden, og startede i Roskilde i Kulturbyåret 1996.

"I København havde man slået tre organisationer sammen, og vi havde fået ny leder, så inden for et år var vi vokset fra at være 8-9 personer til at være omkring 25 medarbejdere. Det synes jeg ikke var så spændende, så jeg søgte til Roskilde", fortæller den tidligere turistchef, som tog hul på pensionisttilværelsen som 62-årig i november 2009.

"Noget af det første jeg så, var nogle meget store begivenheder, der var arrangeret i Roskilde, da jeg startede. Jeg vidste godt, at Roskilde var en dejlig by, men det var virkelig en aha-oplevelse", husker Jan Laybourn, som til daglig bor i Greve ved Køge Bugt.

Tid til familien

Efter at have trukket sig tilbage til pensionisttilværelsen fortsatte den tidligere turistchef dog som aktiv i flere organisationer, herunder Copenhagen Jazz Festival, Friluftsrådet, Det Grønne Råd, samt i vandrehjemmets bestyrelse i Roskilde. Disse har han for længst trukket sig fra, men er fortsat aktiv en tid endnu i Opera Hedeland. Endvidere deltager han i ugentlige møder i Roskilde Rotary-klub. Fokus har dog ligget på alt andet end arbejde, siden Jan Laybourn valgte at pensionere sig i 2009.

"Jeg sagde til min familie, at det var ved at være payback time. Så fokus blev drejet mod familien. Motion havde jeg heller ikke fået meget af i mine arbejdsår, så jeg købte mig en ny cykel og to havkajakker, som vi har haft god brug af", fortæller han.

Sammen med konen Berit nyder han at glide henover Køge Bugt i havkajak – og når der så er for meget pålandsvind i bugten, spænder parret deres havkajakker på taget af bilen og kører mod Roskilde Fjord.

Meget mere ferie

"Det er ikke blevet til så meget ferie de senere år, så der er vi at tage revanche", siger Jan Laybourn, der deler en forkærlighed for det spanske med sin kone.

"Vi har gået til spansk en 4-5 år, så vi rejser fortrinsvis til spansktalende lande – og gerne en 3-4 gange om året", fortæller den tidligere turistchef, som både har haft konen med til Spanien, Cuba og Costa Rica.

"Vi har også gået til tango sammen i Roskilde, men vi har stadig Argentina til gode", siger Jan Laybourn, der også har fået bedre tid til at se de to voksne børn, samt barnebarnet.

Men først og fremmest har han bare tid til at nyde pensionisttilværelsen i selskab med sin kone.

"Jeg har været gift med Berit i 41 år, og jeg har ikke aktuelle planer om at lave om på det. Og det tror jeg egentlig heller ikke, hun har", siger han.