På sporet af oldtiden

For første gang i 36 år har borgerne mulighed for at besøge stenaldergravkammeret i gravhøjen Stuehøj. Den er restaureret af Nationalmuseet og blev genåbnet i fredags

ØLSTYKKE: Et bygningsværk, der stort set ikke er ændret siden opførelsen i stenalderen.

Det er en seværdighed i Ølstykke, man nu for første gang siden 1970 har fået adgang til. Det drejer sig om gravhøjen Stuehøj for enden af Ahornvej i Ølstykke.

Nationalmuseet har hele foråret arbejdet på at restaurere den. Gravhøjen blev opført i bondestenalderen, også kendt som yngre stenalder.

– Den blev brugt til begravelser i mindst 1500 år efter det, siger museumsinspektør Svend Illum Hansen, der har ledet arbejdet i Ølstykke.

Det indre er næsten uændret, men Stuehøj blev plyndret ved en privat udgravning i 1834.

– Allerede i 1875 har man efterretninger om, at højens top manglede, og to dæk-sten var synlige. Allerede dengang var den oprindelige indgang tilkastet med jord, og adgangen til kammeret skete gennem et hul i loftet.

– I midten af 1960'erne blev der bygget parcelhuse i området, og kammeret blev afspærret, da en del af det var i fare for at styrte sammen. Noget af væggen var også styrtet sammen, og det har vi rettet nu, siger museumsinspektøren.

Gennem årene var der faldet en stor mængde jord ind gennem hullet i loftet. Hele den ene ende af kammeret var næsten fyldt med jord.

– Ved at grave os gennem hullet i loftet kunne vi komme ned i kammerets anden ende, som til gengæld næsten var tom for jord, siger Svend Illum Hansen.

– Det viste sig at denne del af kammeret var meget velbevaret. Stuehøj er en forholdsvis stor jættestue. Den minder meget om Møllehøj, som ligger lige i nærheden, lidt uden for Ølstykke.