Af Thomas Jensen <newline/>Foto: Finn Jørgensen
NARKOTIKA En lille kerne af civile politifolk i Frederikssund færdes hjemmevant i det lukkede narkomiljø. Et miljø, der leverer narko af enhver slags til unge mennesker, der vil feste og folk, der hænger fast i afhængigheden og rusen. Onsdag fik syv lokale politifolk hjælp af syv hundeførere med deres narkohunde i en storstilet narkorazzia. Frederikssund Avis tog med Andreas, Simon og de andre politifolk på narkorazzia.
Klokken 16.00 går vicepolitikommisær Steffen Thomsen i gang med briefingen i kantinen på Frederikssund Politistation. "Der er indhentet ransagningskendelser på syv adresser i Frederikssund og Skibby," fortæller han indledningsvis, inden han gennemgår proceduren for en sådan aktion. De mistænkte på adresserne skal have en genpart af kendelsen, og der skal skrives under på, hvad der bliver konfiskeret, understreger vicepolitikommisæren. Politifolkene og hundeførerne med narkohunde bliver delt op i tre hold, som under hele operationen skal melde tilbage til indsatslederen Steffen Thomsen, der styrer indsatsen fra stationen. Hold 1 består af den erfarne politimand Andreas, der kender narkomiljøet godt gennem sit arbejde i MI-enheden (MI står for målrettet indsats), en yngre politimand og to hundeførere fra Københavns Rytteri- og Hundesektion med deres to narkohunde. Der bliver udleveret papirer om tre personer, hvis hus eller lejlighed skal ransages. Oplysninger, som er indhentet gennem efterforskning og informationer fra kontakter i narkomiljøet.
Andreas er klar til opgaven og fortæller, om de tre personer gruppen skal besøge. Den ene er en 18-årig mand fra Frederikssund, der bor i en lille lejlighed i byen. "Hans lejlighed er mødested for mange, og der er godt gang i weekenderne," fortæller Andreas, og den unge mand har solgt narko for en af de andre, som også skal besøges. Netop denne sidste person har et temmelig dårligt ry hos politiet. Den 31-årige mand har lige siddet i spjældet for vold og trusler. "Er han i det forkerte humør kan han være en ondskabsfuld fætter, og han kan have våben," forklarer Andreas om manden, der bor i en lejlighed i Frederikssund.
Andreas og den yngre politimand går ud i politigården. Aktionen kan starte. Der aftales med hundeførerne, hvordan der skal slås til. Det skal helst gøres hurtigt for de første to ransagninger er i samme boligkompleks i Frederikssund. "Der er alt muligt stof i omløb i Frederikssund. Det koster 20 kroner i nattelivet at købe en ecstasy-pille. Vi ser ecstasy, amfetamin og kokain hver weekend, når vi patruljerer," fortæller Andreas fra den civile politibil på vej til første ransagning. Senest var der en narkoforgiftning hos en ung, der tog stoffer i weekenden. Andreas er født og opvokset i Frederikssund og mener bybilledet har ændret sig de sidste 10 år. "Vi har taget en 16-årig i at sælge amfetamin i pilleform. Restauratørerne gør ikke vanvittigt meget at gøre livet svært for de unge," fortsætter Andreas. "De bliver aggressive og fyldt af energi af stofferne. Det mærker vi, når vi er i byen i weekenderne," oplever Andreas. Han er dog glad for, at retssystemet bakker op om arbejdet mod narko, fordi straframmen for narko er steget voldsomt (se faktaboks på side 10).
Klokken 16.40 ankommer enheden til det første ransagningssted – en lejlighed i Frederikssund, som tilhører den 18-årige mand. Han er ikke hjemme. Derfor får politifolkene fat i to af naboerne. Ifølge loven skal man have to vidner, hvis man vil ransage en bopæl, når beboeren ikke er hjemme. Andreas tilkalder igennem indsatslederen en låsesmed, men han når ikke at komme i aktion, fordi beboeren kommer traskende over gården i samme øjeblik låsesmeden kommer. Klokken 17.05 går narkohundene i gang med at snuse efter narko i den lille lejlighed, som er fyldt med fodboldplakater og musikudstyr. "Vi har hørt, at du fester hele tiden, og der bliver taget noget til næsen. Det er derfor, vi har fået en ransagningskendelse," siger Andreas til den unge fyr. "Der ligger ikke noget her. Jeg er lige kommet hjem fra ferie," fortæller han. Han har dog ikke helt ren mel i posen, fordi han kommer i tanke om en vægt og en kværner, der har været brugt til amfetamin. Den yngre politimand og Andreas udfritter den unge mand om forbindelser til narkomiljøet, som han har eller har haft. Der er en ny spiller på narkomarkedet, som man gerne vil høre mere om. Politifolkene går i gang med at rode i skuffer og skabe. De finder vægten og kværnen. Der er spor af amfetamin i kværnen, hvilket er nok til en bøde. Det er tid til at sige farvel til den unge mand, der har været involveret i narkomiljøet med den næste person, som får aflagt et besøg. Ifølge politifolkene er det blandt andet rockerne, der sidder på narkomarkedet i Frederikssund i samarbejde med nogle indvandrere.
Klokken 17.44 ankommer gruppen til den næste lejlighed. Beboeren, en 31-årig mand, har før været højt oppe i narkohierarkiet i Frederikssund, og er kendt for sin voldelighed, hvilket også blev sagt til briefingen, derfor har den lille enhed på to fået følgeskab af yderligere fire politifolk, inden der bliver ringet på hans dør. Han virker helt afslappet og klar på et besøg fra politiet. Han er sandsynligvis blevet tippet om besøget. Et par personer kommer forbi gården, hvor ransagningen finder sted. "Jeg er startet på en frisk, og er ude af det hele," lyder det fra den 31-årige. Andreas følger op på hans situation i forhold til en kæreste og en fra det lokale narkomiljø. Han har også haft kontakt med en af de nye i narkomiljøet i Frederikssund. Hundene snuser rundt uden for, mens snakken går inden for i lejligheden. "Alt er muligt når man er ude på en narkorazzia. Typisk opbevarer man ikke narkoen, hvor man bor, hvis man er noget i miljøet. Det har man folk til. Engang var jeg med til at finde 92 kilo hash i en kælder i Brøndby ved et rent tilfælde. Her fandt vi også en nøgle til et kælderrum, hvor der var gemt 40.000 kroner. Ofte dukker der nye oplysninger frem ved en razzia, der peger i en anden retning. Ofte varer en razzia til ud på natten," fortæller en narko-hundefører fra København. Klokken er 18.28 og det er blevet tid til at hente aftensmad i det lokale pizzeria i Frederikssund midtby, som bliver spist i politistationens kantine.
Klokken 19.24 går turen videre med et andet hold til den rene parcelhusidyl i Hornsherred. Denne gang er det Simon og en mere uerfaren betjent, som avisens udsendte kører med. Frederikssund Politi har fået oplysninger om en person i en større by i Hornsherred har haft kontakt til en person i narkomiljøet. Den tidligere 27-årige stofmisbruger har ellers startet et nyt liv med en ung kone og et barn. Han er tydeligvis temmelig nervøs, da politiet tropper op. Tre gange er han henne for at drikke vand af vandhanen i køkkenet. "Jeg er målløs, må jeg sige," kommer det fra ham. "Du er en skurk," siger Simon. "Det har jeg været," svarer han. Han lukker sin hund ud i sin bil, mens narkohundene gør deres arbejde i skuffer, skabe og uden for i haven og garagen. Den tidligere stofmisbruger har haft kontakt med en af de slemme drenge fra det københavnske narkomiljø. "Hvad skulle jeg have gjort?" "Du har mødtes med ham på skumle skovveje og snakket i telefon med ham. Vi har det på skrift," lyder det fra Simon. "Jeg er helt målløs. Jeg har snakket med ham i telefonen, og han har været til kaffe her en gang. Måske har jeg haft kontakt med ham 10-20 gange. Han har været forbi på jobbet og sagt hej," siger den tidligere stofmisbruger. "Kan det ikke være, du har sagt noget med at købe 20 kilo af noget andet end stoffer. Hvor lang tid er det siden. Jeg håber ikke, du lyver for mig," siger den overraskede kone, der nærmest er i chok over politibesøget. Hun vil gerne høre, hvad det er for oplysninger, der ligger bag besøget, og hvad det er hendes mand, skulle have sagt. "Han er blevet aflyttet af politiet, og det har en dommer fundet mere end nok til en ransagning og vær at kigge efter i sømmene," fortæller den mere uerfarne politimand. Den tidligere stofmisbruger lader sig ikke knække, men fortæller på et tidspunkt, at han i en periode holdt vagt ved sit firma om natten for at stoppe indbrudstyve. Der er mange spørgsmål ikke mindst fra konen til politiet. Der bliver ikke fundet narko på stedet, men man finder en ulovlig butterfly-kniv. "Jeg håber, det er sandheden," er nogle af de sidste ord fra konen, inden ransagningen er forbi. Klokken er 20.40, da politibilen kører ud af byen i Hornsherred tilbage mod Frederikssund. Her får den ene politimand øje på en "interessant" person – og med udrykning sætter vi efter bilen. Manden er dog ikke med i bilen, og turen går endelig tilbage til Frederikssund.
På turen hjem fortæller Simon om arbejdet mod narko. "Jeg tror, det har været lidt af et tilfælde, at der ikke var narko. 99 ud af 100 gange er der noget om snakken. Jeg kunne remse 100 steder og personer op fra hukommelsen, hvor vi kunne tage hen og finde narko. Om et par år vil vi se problemets omfang på de psykiatriske hospitaler," fortæller Simon fra MI-enheden. Klokken er 21.15, da vi er tilbage i politigården på Frederikssund Politistation. Narkorazziaen er forbi. Ingen blev sigtet, men der var spor efter narko og flere bøder er på vej med posten.