På festival for sammenholdets skyld

Foto: Martin Rasmussen
Louise og Kenneth Appelquist tager stort ansvar i rollen som frivillige i Mellemfolkeligt Samvirkes store fællesskab på Roskilde Festival. Foto: Martin Rasmussen
Louise og Kenneth Appelquist tager stort ansvar i rollen som frivillige i Mellemfolkeligt Samvirkes store fællesskab på Roskilde Festival. Foto: Martin Rasmussen

"Vi mødte ikke hinanden på Roskilde Festival. Desværre," siger Louise og Kenneth Appelquist med et beklagende smil – velvidende at de lige skød journalistens oplagte vinkel på portrættet af de to frivillige på Roskilde Festival ned.

Men pyt, for det unge par har andet og mere at byde på i denne sammenhæng, hvor de begge er nogle af dem, der er med til at trække en tung del af læsset blandt de i alt omkring 320 frivillige, som organisationen Mellemfolkeligt Samvirke har sendt afsted til årets Roskilde Festival. Her er de som supervisors blandt andet med til at koordinere opgaver og vagter i det store fællesskab, som sammen sørger for service- og vagtopgaver på den enorme campingplads, som i denne uge huser omkring 13.000 frivillige på festivalen.

Og så kunne de i øvrigt lige så godt have mødt hinanden på festivalen, for parret, der blev gift sidste sommer og netop har købt hus syd for Køge, har begge arbejdet som frivillige på musikfestivalen i en årrække. Og det skulle være underligt, hvis man ikke også kan finde dem på festivalen i de kommende år, for Roskilde Festival er nærmest en familietradition i Kenneths familie.

"Jeg var almindelig festivalgænger i nogle år, inden jeg blev frivillig første gang gennem en veninde tilbage i 2013. Og så stødte jeg ind i Kenneth, og i hans familie er det nærmest et krav at være med her, for hele familien er herude," griner Louise.

"Jeg kom med i 2007 på opfordring fra min mor. Hun har været med på Roskilde Festival siden The Cure optrådte første gang (altså for temmelig mange år siden, red.), og det er blevet en fast tradition i vores familie," fortæller Kenneth, der var til festival på almindelig billet i 2012, da det ikke kunne lade sig gøre at blive frivillig på grund af jobbet. Derudover har han lavet frivilligt arbejde alle årene siden.

I år går Mellemfolkeligt Samvirkes overskud fra Roskilde Festival til hjælpearbejde i El Salvador, og mens det er et godt formål, så er det ikke den primære årsag til, at Louise og Kenneth Appelquist arbejder frivilligt for organisationen. De er egentlig heller ikke primært på Roskilde Festival for musikkens skyld.

"Vi har ikke rigtig fået overblik over musikken endnu (mandag eftermiddag, red.). Jeg ved, at Eminem kommer, men eller plejer vi egentlig bare at gå på opdagelse rundt ved de forskellige scener og oplever en noget forskelligt musik," fortæller Louise.

"Jeg tror egentlig, at jeg bare synes, det er sjovt at være frivillig – at være en del af noget. Jeg startede for det gode sammenhold, der er," siger hun om det frivillige arbejde, der består af i alt 32 timers arbejde i forbindelse med festivalen – og nogle gange væsentligt mere afhængig af, hvor involveret man er i planlægningen op til festivalen.

"År for år er der flere og flere gengagere blandt de frivillige i lejren, så der er et stort socialt aspekt. Vi har også arrangementer for de frivillige i Mellemfolkeligt Samvirke både før og efter festivalen," supplerer Kenneth, som nyder at være en del af det store hold.

"Da jeg kom til som koordinator i 2013, var der 80 frivillige – i dag er der 320," fortæller han.

I dag har Mellemfolkeligt Samvirke da også opgaven med at holde styr på Medarbejdercamping alene, mens opgaven tidligere blev delt med andre foreninger.

Parret har netop købt hus syd for Køge efter at have ledt efter det helt rette sted i et års tid. Det skulle helst være et sted med plads til Louises hest, og det fandt de i form af en landejendom ved Himlingøje på 6000 kvadratmeter – og en fin stald.

"I sidste ende var det egentlig hesten, der bestemte, hvor vi skal bo," smiler Louise.