OVERBLIK: Det ved vi om skyderiet i Field’s

Tre personer blev dræbt i skyderiet i storcenteret Field’s i København. Nu har politiet rejst tiltale i sagen.

I sagen om skyderiet i Field's i København sidste år, der kostede tre personer livet, er der onsdag blevet rejst tiltale mod en 23-årig mand.

Han er tiltalt for 3 drab og 11 drabsforsøg samt drabsforsøg ved at have skudt mod en større gruppe personer i shoppingcentret.

Her er et overblik over sagen:

* Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer til stedet, hvor flere personer var ramt af skud.

* Tre personer – to unge og en mand – blev dræbt under skyderiet.

Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark.

Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet.

* Efter politiet var rykket ud til shoppingcenteret, blev manden på dengang 22 år anholdt for skyderiet. Han blev anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48.

* Manden var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham.

* I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet.

Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

* I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at i næsten fire måneder op til skyderiet var den mistænktes sag parkeret i Københavns Kommune.

Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Han havde ifølge regionen brug for "daglige støtteforanstaltninger". Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse.

Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

* Manden har under sagen været varetægtsfængslet, men i stedet for at sidde i arresten har han været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

* Ved et retsmøde i december fortalte specialanklager Søren Harbo, at der ved ransagning af mandens hjem umiddelbart efter episoden blev fundet tekster, der kunne tyde på en forudgående planlægning af skyderiet.

Forud for skyderiet har den nu tiltalte mand også indkøbt magasiner med ammunition og den vest, han blev anholdt i.

* Den nu 23-årige mand har ifølge forsvarer og anklager erkendt de faktiske omstændigheder, som han erindrer dem.

Han nægter sig dog skyldig med henvisning til straffelovens paragraf 16. Den handler om sindssyge i gerningsøjeblikket.

* Sagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

Kilder: Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

/ritzau/