Otte millioner grønne job i klimaaftale

En stærk klimaaftale giver otte millioner grønne job. Det mener Greenpeace på baggrund af ny rapport.

En markant klimaaftale i København til efteråret vil skabe over otte millioner job inden for vedvarende energi og energieffektivisering. Det mener Greenpeace på baggrund af en ny rapport, "Working for the Climate: Renewable Energy & The Green Job (R)evolution", fra Greenpeace og the European Renewable Energy Council

– Det er tre gange så mange grønne job i forhold til bare at gøre, som vi plejer, siger Tarjei Haaland, der er energi- og klimamedarbejder i Greenpeace. Energy (R)evolutionen er Greenpeaces energiscenario fra 2008, der udfaser kul til fordel for vedvarende energi. Rapporten viser også, at yderligere 1,1 millioner job kan skabes ved energieffektivisering af elektriske apparater.

– Verdens ledere kan tackle både den globale økonomiske recession og klimaforandringerne på samme tid ved at investere i vedvarende energi. For hvert mistet job i kulindustrien skaber vores energiscenario tre nye i den vedvarende energiindustri. Vi kan vælge enten grønne job og udvikling eller økologisk og socialt kollaps, siger Sven Teske, der er Greenpeace Internationals energiekspert og hovedforfatter til rapporten.

Et skift fra kul til vedvarende energi i elproduktionen vil ifølge rapporten skabe 2,7 millioner ekstra job i 2030 i forhold til at fortsætte som i dag. Omvendt står den globale kulindustri, der på nuværende tidspunkt har omkring 4,7 millioner ansatte, i 2030 til at miste mere end 1,4 millioner job på grund af effektivisering i de nuværende kulminer.

Der er allerede 450.000 ansatte i den vedvarende energiindustri i Europa, der repræsenterer en omsætning på mere end 40 milliarder dollars.