Organisation: Modvillige læger bør slippe for cannabis-recept

Nogle læger er usikre på at udstede cannabis-recept, fordi det normalt kun gøres med godkendte lægemidler.

Patienter med sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling eller kvalme/opkastning efter kemoterapi kan ifølge ny forsøgsordning få medicinsk cannabis til at lindre symptomer. Men det kræver recept fra en læge.
Patienter med sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling eller kvalme/opkastning efter kemoterapi kan ifølge ny forsøgsordning få medicinsk cannabis til at lindre symptomer. Men det kræver recept fra en læge.

FAKTA: Læge skal udskrive cannabis – apotek skal udlevere

Patientforeningerne Skleroseforeningen og Gigtforeningen er ifølge DR i kontakt med frustrerede patienter, som ikke kan få recept på medicinsk cannabis trods forsøgsordning.

Læs her mere om medicinsk cannabis:

* Et flertal i Folketinget – bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og SF – vedtog i november 2016 en forsøgsordning med medicinsk cannabis.

* Det betyder, at en afgrænset patientgruppe kan få lægeordineret cannabis fra 1. januar.

* Det gælder patienter med sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling og kvalme/opkastning efter kemoterapi.

* Med den fri ordinationsret kan en læge dog udskrive cannabis til patienter med andre sygdomme, hvis lægen fagligt vil stå inde for det.

* Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år, og herefter skal det besluttes, om den skal gøres permanent.

* Det er lægerne, der skal udskrive den medicinske cannabis, og apotekerne, der skal udlevere den.

* Oprindelig havde Sundhedsministeriet vurderet, at patienterne selv skulle betale 2790 kroner om måneden. En sundhedspulje i finansloven for 2018 betyder dog, at egenbetalingen bliver lavere.

*Kilde: Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsministeriet

Det er helt uholdbart, at meget syge patienter ikke kan få recept hos deres læge på medicinsk cannabis, selv om en forsøgsordning giver mulighed for det.

Det mener organisationen Danske Patienter.

– Ordningen er lavet til hårdtprøvede patienter, der ikke har kunnet få medicin til at afhjælpe deres symptomer, så det er helt uholdbart, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.

– De er blevet stillet i udsigt, at de kan få lov at prøve medicinsk cannabis under forhold, som ikke kriminaliserer dem. Det viser sig så, at det kan de ikke alligevel. Det er simpelthen ikke rimeligt.

Ifølge DR Nyheder har Scleroseforeningen og Gigtforeningen kendskab til mange, som får nej fra lægen til en recept på det utraditionelle lægemiddel. Lægerne afviser patienter i telefonen, lyder det.

Det sker, selv om et flertal i Folketinget har vedtaget, at en afgrænset patientgruppe kan få lægeordineret cannabis i en forsøgsordning fra 1. januar i år.

Det gælder for eksempel patienter med sklerose eller kroniske smerter.

De praktiserende læger har på forhånd ytret skepsis om forsøgsordningen. Ifølge Annette Wandel bør man imødekomme lægerne, hvis ordningen skal kunne fungere.

En del af forklaringen er, at lægerne er usikre på at udstede en recept, fordi det normalt kun gøres med godkendte lægemidler.

Derfor bør politikerne lave forsøgsordningen om, lyder det.

– Man bør ændre, at lægerne skal udskrive recept, fordi der følger et særligt ansvar med det. I stedet skal lægerne tjekke om patienterne lever op til kriterierne, som er opstillet af Folketinget. Vi tror, at det vil gøre det lettere for lægerne, siger hun.

– Lægen skal have ansvaret for at tjekke patienten og for at informere, men ikke for om det er et virksomt lægemiddel, siger hun.

Patienten skulle så kunne tage en erklæring med fra lægen om, at han eller hun lever op til kriterierne, med på apoteket og her få udleveret medicinsk cannabis, lyder det.

– Desuden bør man samle udskrivningen af cannabis til udelukkende at være speciallæger, så der er færre omkring det, og de så kan opbygge en større viden. Og så skal man styrke vidensformidlingen, siger Annette Wandel.

Det har søndag ikke været muligt for at Ritzau at få en kommentar fra Praktiserende Lægers Organisation.