Han er lige så nysgerrig som Peter Pedal og lige så god til at løse problemer som den bedste folkeskolelærer.
Opfinder Jens Dall Bentzen fra Rudersdal er nomineret til den europæiske patentmyndigheds opfinderpris som en blandt tre i kategorien 'Bedste opfinder i små og mellemstore virksomheder'.
Opfindelsen, han er nomineret for, er en ny type forbrændingsovn, der gør det billigere og mere miljøvenligt at bruge biomasse til at skabe energi. Biomasse kan for eksempel være haveaffald, restaffald fra skovbrug og organisk spildmateriale i det hele taget.
Jens Dall Bentzens nysgerrighed er hans vigtigste motor, når han finder ny viden:
"Jeg spørger altid 'Hvorfor virker det? Hvordan?", og ser jeg for eksempel en ny slags tørrer, spørger og undersøger jeg den, indtil jeg forstår, hvordan den egentlig fungerer," siger Jens Dall Bentzen.
Lige siden studietiden på DTU har han haft interessen for biomasse og forbrænding. Efter studierne startede han hos COWI, hvor han var i ti år. Med tiden kom hans egne opfindelser til at fylde mere og mere, og hans og COWI's veje skiltes:
"COWI var tro mod deres forretningsmodel med primært at være rådgivere. Og jeg gik opfindervejen med at arbejde på patenter på mine opfindelser".
Jens Dall Bentzen indgik et partnerskab med en amerikansk investor, så det økonomiske fundament for at kvitte det faste job var på plads. En løsning, der var nødvendig i betragtning af Jens Dall Bentzens liv som husejer og far til fire.
En dag på en ferie med familien fik Jens Dall Bentzen ideen til, hvordan han kunne kombinere flere af de opfindelser, han havde gjort, til en samlet miljøvenlig forbrændingsovn til biomasse:
"De nye ideer får jeg ikke på kontoret, de kommer for det meste, når jeg slapper af og laver noget helt andet. Først når jeg skal regne på, om ideen holder i virkeligheden, sætter jeg mig til skrivebordet".
Desværre var tiden alt andet end optimal, da Jens Dall Bentzen var parat til at gå på markedet med et pilotprojekt – det var nemlig nogle år inden finanskrisen satte ind:
"Ovnproducenterne havde svært ved at følge med efterspørgslen, og de så intet behov for nytænkning, når de traditionelle anlæg solgte så godt, som de gjorde".
Samtidig løb Jens Dall Bentzen tit panden mod en mur, når han i branchen mødte holdningen 'Du er ung – det er os, der har erfaringen'. Men han bevarede troen på, at selvom de traditionelle forbrændingsanlæg var velafprøvede, måtte der være plads til forbedring:
"Hvorfor kommer der så meget støv, når man forbrænder? Hvorfor er der så meget uforbrændt i asken? Og hvorfor er der så mange forureningsstoffer? 'Det må simpelthen kunne gøres bedre', tænkte jeg".
På Fyn fandt han en producent, som var med på at sætte et pilotprojekt i gang, og da den første ovn stod klar, kom Bogense Kommune forbi for at snuse.
Bogense stod foran at skulle anskaffe sig et nyt flisanlæg, og valget faldt på Jens Dall Bentzens nyopfindelse. Her kører anlægget nu, som det skal, og Jens Dall Bentzen glæder sig over, at denne meget større ovn er kommet i drift uden væsentlige problemer.
Kommunens plan er at lave varme af alt det haveaffald, de indtil nu har kørt til Tyskland for at komme af med. Samtidig har finanskrisen ændret markedet og øget mulighederne for at slå igennem med en økonomisk og miljøvenlig idé som Jens Dall Bentzens. Nu er udfordringen at få udbredt den nye type ovn til et bredere marked:
"Bare i Danmark indsamler vi 900.000 ton haveaffald om året. Kan vi bruge det til fjernvarme, er der meget at vinde. Alternativet er at importere gas fra Rusland. DONG har lige underskrevet en kontrakt med russerne, men jeg mener ikke, det en langsigtet løsning".
Æren ved at være indstillet til at blive årets europæiske opfinder er han glad for, men helt spontant er det ovnen i Bogense, der fylder mest:
"Det bedste er at se, hvor godt ovnen i Bogense kører. Det er det vigtigste for mig".