Økonomer bag rapport kritiserer regeringen

Økonomerne bag regeringens rapport om indvandringens konsekvenser lægger afstand til regeringens konklusioner.

Den såkaldte DREAM-gruppe, der står bag de nyeste beregninger i regeringens rapport om omkostningerne ved indvandring, tager nu skarpt afstand fra regeringens konklusioner.

VKO har brugt rapporten til at forsvare regeringens stramninger og legitimere et ønske om yderligere restriktioner på indvandring af ikke-vestlige udlændinge af hensyn til de offentlige budgetter.

Men det kan man ikke bruge tallene fra DREAM til at konkludere.

– Det er jo en gennemsnitsbetragtning af alle indvandrere. Både dem, der kommer for at arbejde, og dem, der kommer med for eksempel flygtninge- eller asylstatus, siger souschef Marianne Frank Hansen i DREAM-gruppen til Information.

– Hvis man ville have en mere retvisende vurdering og kunne sige noget ud fra de her tal, så skulle man dekomponere resultaterne yderligere på for eksempel opholdsgrundlag.

– Derfor er de her besparelser en lidt voldsom konklusion at drage på baggrund af det her, siger hun.

Marianne Frank Hansen peger desuden på, at man har indregnet udgifter, som man kan antage, at Danmark havde haft under alle omstændigheder.

Piller man for eksempel udgifter til forsvar og store brobyggerier ud, der ikke ville være anderledes uden indvandrere i landet, ville indvandrere og efterkommere give et plus, har de radikale regnet sig frem til.

– Regeringen gør sig skyldig i grov manipulation af befolkningen og Folketinget, siger Marianne Jelved til Information.

Integrationsminister Søren Pind (V) ønskede søndag ikke at lade sig interviewe, men skriver i en kommentar, at han "går ud fra, at DREAM står ved sin resultater":

– Overordnet set mener jeg, at undersøgelser som denne giver et kvalificeret fingerpeg om, hvilke perspektiver der er for indvandringen.