Øget sommerhussalg truer turismeindtægter

Fortsat gang i boligmarkedet

Rikke

Færre sommerhuse er til udlejning i 2021; det kan medføre et lavere antal turister som igen vil betyde lavere omsætning i det lokale turisme- og handelsliv.

Turisme: Danskerne har med coronaens indtog ændret deres ferievaner, og for nogles vedkommende er ferierejserne blev konverteret til køb af sommerhus. Det har det seneste halve års tid medført en kraftig vækst i salget af sommerhuse, også her i Stevns Kommune.

Til salg-skiltene får ikke lov at stå længe, når der bliver sat sommerhuse til salg. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Til gengæld er markedet for formidling af ledige sommerhuse blevet mindre, og i Stevns er netop sommerhuse en vigtig overnatningsmulighed for turister.

Nye ejere vil selv bruge sommerhuset

Med et forventet stort pres på netop sommerhuset som ferieovernatning, forudser Jesper Blomberg, der er direktør i Feriepartner Møn-Stevns A/S, at der vil blive rift om de ledige huse.

– Markedet og dermed udbuddet af sommerhuse til formidling lokalt er blevet mindre, da nye sommerhusejere ikke ønsker udlejning, men derimod vil anvende huset til eget brug. Det vil komme til at afspejle en nedgang i den totale turismeomsætning og heraf afledt mulighed for lokal udvikling, hvis ikke vi får vendt trenden, udtaler Jesper Blomberg.

70 huse mindre at udleje

Sidste år havde Feriepartner Møn-Stevns, som er delvist ejet af Stevns Turistforening, 310 huse til udlejning, hvilket er det højeste nogensinde. Det oplyser udlejningschef hos Feriepartner Møn-Stevns, Lone Dalthur, som er tidligere turistchef på Stevns. I øjeblikket har feriehusudlejningsselskabet 240 huse i kartoteket.

Lone Dalthur fra Feriepartner Møn-Stevns mangler sommerhuse til udlejning. (Arkivfoto)

– De nye sommerhusejere har en forventning om at bruge deres sommerhuse selv istedet for at leje ud. Men det kan godt kombineres med udlejning, for de fleste af os har jo ikke mere end 5-6 ugers ferie om året, så der vil stadig være mange ledige uger i sæsonen, hvor sommerhuset kan lejes ud, forklarer Lone Dalthur, der også fremhæver den økonomiske gevinst, der opnås ved at udleje sommerhuset, når man ikke selv bruger det.

Den gennemsnitlig udlejningslængde af sommerhuse er på 15 uger i Feriepartner Møn-Stevns’ område, som udover Stevns også dækker Møn, Faxe og Sydsjælland.

Modeller og beregninger fra blandt andet Dansk Erhverv og Visitdenmark viser desuden, at tilkøb fra turister gennemsnitligt er større end ved ejers eget brug af sommerhuset. Det giver vækst og er blandt andet med til at opretholde et attraktivt forretningsliv for lokale og turister.

Beregninger fra Feriehusudlejernes Brancheforening viser, at et hus til udlejning genererer en øget omsætning på 300.000 kroner om året i lokalsamfundet i form af indkøb, besøg på museer, restauranter m.v.

Interessen er allerede stor

– Lige nu oplever vi, at danskerne booker deres sommerferie tidligere, end de plejer, og så er interessen for at holde vinterferie i sommerhus langt større, end vi tidligere har oplevet, siger Lone Dalthur.

Hos Feriepartner Møn-Stevns plejer den procentvise fordeling på nationaliteter at være cirka 60 procent tyske turister, mens de resterende 40 procent primært udgøres af danske turister.

Hvordan fordelingen bliver i år, er ikke til at forudse, men lige nu er der mange tyske bookinger i påsken.

– Sidste år i påsken måtte vi jo annullere de tyske overnatninger. De fleste fremrykkede istedet deres booking til påsken 2021, oplyser Lone Dalthur, der ligesom alle andre hverken kan spå om pandemiens udvikling eller hvornår det igen bliver tilladt at rejse. Så hvordan påsken og sommerferien bliver i 2021, det må tiden vise.

Hvad angår salget af sommerhuse, så er det tilsyneladende stadig godt igang:

– Jeg har lige talt med en ejendomsmægler, og han fortalte, at de sælger sommerhusene, lige så snart de får dem ind, slutter Lone Dalthur.

rmh

Fradrag ved sommerhusudlejning:

Det skattefrie fradrag for udlejning af privat sommerhus i 2021 er 42.800 kroner.

Herudover er der bundfradrag på 40 procent af den skattepligtige andel.