Obama: Missilplan skrottes

USA skrotter sin hidtidige plan om at bygge et missilskjold i Polen og Tjekkiet, siger Obama. Et nyt og mere moderne missilforsvar træder i stedet.

US President Barack Obama speaks during a rally on healthcare at the Comcast Center in College Park, Maryland, on September 17, 2009.
US President Barack Obama speaks during a rally on healthcare at the Comcast Center in College Park, Maryland, on September 17, 2009.

USA's tidligere præsident George Bush' plan om et missilskjold i Polen og Tjekkiet er skrinlagt.

Det betyder ikke, at Europa ikke får et forsvar imod missilangreb, men det kommer ikke til at omfatte et radaranlæg i Tjekkiet og missilbatterier i Polen, som USA hidtil har haft planer om.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger, at USA i stedet for de hidtidige planer vil tage nye teknologiske fremskridt i anvendelse.

– De vil give et bedre forsvar imod missilangreb end det europæiske missilforsvarsprogram fra 2007, siger Obama i en kort erklæring torsdag eftermiddag dansk tid.

Obama siger, at der nu findes stærkt avanceret missilforsvarsteknologi, "specielt når det gælder land- og søbaserede missiler".

Han tilføjer, at en ny og mere hurtig udgave af missilforsvaret vil gøre Europa mere sikker.

– For at sige det enkelt, så vil vor nye missilforsvars-arkitektur i Europa yde et stærkere, klogere og hurtigere forsvar af amerikanske styrker og Amerikas allierede, siger præsidenten.

Missilskjoldet skal forsvare Europa imod raketangreb fra Iran, og en af årsagen til, at planerne nu ændres, er ifølge USA, at truslen fra Iran er ændret. Det amerikanske forsvarsministerium siger torsdag, at truslen fra Irans langtrækkende missiler ikke er så stor som hidtil antaget.