Obama beder om støtte til Mellemøstfred

Freden i Mellemøsten afhænger af, at verdens lande bakker op om planen for en palæstinensisk stat og et sikkert Israel, siger præsident Obama til FN.

Obama beder om støtte til Mellemøstfred
Obama beder om støtte til Mellemøstfred

Israelerne og deres naboer vil til evig tid opleve blodsudgydelser, medmindre verdens stormagter bakker op om planen for etablering af en palæstinensisk stat side om side med Israel inden for et år.

Den formaning kom fra USA's præsident, Barack Obama, da han torsdag talte på FN's Generalforsamling.

– Mere blod vil blive spildt. Det hellige land vil forblive et symbol på vores forskelligheder i stedet for vores fælles menneskelighed, siger han.

– Jeg nægter at anerkende den fremtid, og vi har alle et valg. Vi må alle vælge fredens vej.

Obama tilføjer, at han har stor tiltro til, at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, kan nå frem til en fredsaftale. Men de har brug for opbakning, særligt fra de arabiske lande, siger han.

– Når vi kommer tilbage her næste år, kan vi have en aftale, der vil give os et nyt medlem af FN, en uafhængig, suveræn palæstinensisk stat, der lever i fred med Israel.

Tidligere på måneden var Obama med til at skyde de direkte israelsk-palæstinensiske forhandlinger i gang efter 20 måneders stilstand.

Men initiativet for fred befinder sig i en kritisk fase, fordi Israels midlertidige stop for byggeri i bosættelserne på Vestbredden udløber sidst på måneden. Palæstinenserne truer med at forlade forhandlingerne, hvis byggestoppet ikke forlænges.

Den amerikanske præsidents udspil falder sammen med, at han indenrigspolitisk står meget svagt. Ved midtvejsvalget til Kongressen i november ventes der et markant nederlag til Obama og Demokraterne.