Nyt slagsmål om rød skatteplan

Rød skatteplan vil give 2,3 millioner danskere færre penge mellem hænderne, konkluderer Finansministeriet. Løgn og politisk bestillingsarbejde, svarer S og SF

Over to millioner danskere vil blive ramt på pengepungen, hvis S og SF kommer til magten. I hvert fald, hvis man skal tro beregningerne fra Finansministeriet, som har regnet på konsekvenserne af S og SF's fælles skatteudspil.

Det er Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, der som formand for finansudvalget har bedt regnedrengene i Finansministeriet om at gå den røde skatteplan igennem. Konklusionen på beregningerne er, at 2,3 millioner danskere vil få færre penge mellem hænderne. 1,5 millioner vil i gennemsnit miste 6260 kroner, mens de øvrige vil miste 460 kroner om året.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder beregninger for en vigtig forbrugeroplysning.

– Folk i toppen af indtægtsskalaen bliver ramt af den højere marginalskat, mens dem i bunden bliver ramt af alle de højere afgifter på chokolade, sodavand og cigaretter, siger han til Berlingske.dk.

Socialdemokraterne og SF mener, at der er tale om et politisk bestillingsarbejde, som glemmer at tage højde for, at mange folk vil holde op med at ryge, og skifte den benzinslugende bil ud, når afgifterne ryger i vejret. Alligevel viser beregningerne, at skatteplanen fra S og SF er overfinansieret med en milliard kroner, og dermed ikke giver et milliardhul i statskassen, som regeringen har hævdet, påpeger SF's finansordfører Ole Sohn.

– Selv om man på en række punkter helt fejlvurderer indtægterne fra vores forslag, når man alligevel frem til, at det samlet set vil give overskud, fastslår Ole Sohn i en skriftlig kommentar.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen hæfter sig ved, at Finansministeriets beregninger viser, at den røde skatteplan vil stille 2,3 millioner danskere økonomisk bedre, end under regeringens skattepolitik.

– Vi har aldrig lagt skjul på, at nogle danskere kommer til at betale mere i skat. Vi har sagt fra starten, at de bedst stillede skal bidrage mere til fællesskabet, siger Sass Larsen i en pressemeddelelse.