I weekenden bliver det lidt mere klart, om Danmark er på vej mod en ny storkonflikt som i 1998.
Parterne på det store industriområde, CO-industri og Dansk Industri, søger at nå en overenskomstaftale i weekenden. Begge parter har indkaldt deres forhandlingsudvalg til på lørdag.
Efter planen vil hovedforhandlerne mødes lørdag klokken 13 i Industriens Hus, på Rådhuspladsen i København. Det er fra CO-industri formand Thorkild E. Jensen og næstformand Børge Frederiksen, mens Dansk Industri er repræsenteret af administrerende direktør Hans Skov Christensen og viceadministrerende direktør Kim Graugaard.
Parterne havde egentlig sat sig som mål at søge at nå et resultat inden fredag 12. februar, men det bliver ikke til noget. Man har forhandlet siden begyndelsen af januar.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitet, signalerer mødet i weekenden, at der er et forhandlingsgrundlag for at kunne skabe et forlig.
– Det er meget positivt. Var der ikke det, var man bare gået fra hinanden. Nu er man så langt fremme, at man sådan set ser en mulighed for forlig, vurderer Flemming Ibsen.
Omvendt kunne det også tolkes som en krise i forhandlingerne, hvis man ikke havde gjort et forsøg i weekenden. Flemming Ibsen venter ikke, at lørdagen er nok.
– Men hvis man kan se muligheder for et resultat, så kører man selvfølgelig igennem både søndag og mandag, siger han.
Weekendens forhandlinger gør det muligt at holde forligsmanden ude af forløbet i lidt længere tid, påpeger Flemming Ibsen.
Onsdag besluttede hovedorganisationen LO at sende første strejkevarsel. Det betyder, at en strejke kan begynde 1. marts, hvis ikke det lykkes at forny overenskomsterne.